Bezglutenowe pierniczki świąteczne przepis

PIERNICZKI  INACZEJ / bezglutenowe /

SKŁADNIKI:
55 dag mąki (ryżowej, amarantusowej, kukurydzianej, gryczanej, jaglanej, z żołędzi)
30 dag miodu naturalnego lejącego
10 dag melasy np. z karobu lub innej ulubionej
12 dag masła klarowanego (możesz zastąpić olejem kokosowym)
1 jajko = 1 łyżka mąki ziemniaczanej +1 łyżka wody
2 łyżeczki sody oczyszczonej lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
ok. 40-50 g przyprawy do piernika (np. Dary Natury)
2 łyżeczki karobu
1 łyżeczka zmielonego siemienia złotego

WYKONANIE:

Roztopić masło wraz z melasą i miodem. Przestudzić dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Włożyć do lodówki na około 1h.Podsypać mąką amarantusową, wykrawać i piec ok. 7 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni. Przechowywać w szczelnych puszkach.

Pierniczki świąteczne bez glutenu gotowe. Smacznego:)

Ula Ostrowska
JemTo.pl

 

Kulinaria Ula Ostrowska

Zapisz

Zapisz

Komentarze