rokul ugotowac na poltwrado, platki przesmazyc na patelni, fata w kstke. Zalac to wszystko sosem i wymieszac. Schlodzic tak ok 2 godzin zeby przeszlo i smacynego.
Płaty śledziowe należy dużo wcześniej (najlepiej kilka godzin wcześniej) namoczyć w wodzie, ponieważ z reguły są bardzo słone i trzeba się tej soli troszkę pozbyć Ziemniaki, jajka, cebulę, śledzie kroimy w kostkę, dodajemy śmietany i majonezu oraz łyżeczkę musztardy, posypujemy pieprzem do smaku i mieszamy. Radzę nie solić, śledzie są naprawdę słone, w dodatku jak taka sałatka postoi w lodówce, to te śledzie powodują, że sałatka staje się bardziej słona ("przechodzi nimi"), także jak na początku wydaje nam się mało słona, to lepiej poczekać i później dosolić.
Zrobiłam również sałatkę z gyrosem, z każdego Waszego przepisu troszkę zaczerpnęłam Wyszła pyszna. Również robiłam typową jarzynową, a także sałatkę z selerem, serem i ananasem. Podaję przepis:
Sałatka z serem żółtym, selerem i ananasem: 0,5 kg sera żółtego 2-3 łodyżki selera naciowego puszka ananasa majonez jogurt naturalny sól, pieprz
Ser zetrzeć na dużych oczkach, ananasa pokroić w paseczki, seler obrać i drobniutko pokroić, dodać majonezu (ok. 3 łyżek), jogurt, doprawić do smaku solą i pieprzem - wymieszać. Jak to wszystko wymieszamy to na koniec dodajemy ser żółty (starty) i delikatnie mieszamy jeszcze raz. Z sera szybko może się zrobić "papka", dlatego lepiej najpierw porządnie wymieszać wszystkie składniki, a na końcu dodać ser. Najlepiej, żeby nie był to bardzo miękki ser, tylko troszkę twardszy.
I to wszystko zrobiłam w dwa dni! I jeszcze wiele, wiele innych rzeczy. Impreza andrzejkowa była u nas i to dlatego Oczywiście miałam pomoc ze strony narzeczonego, brata i jego dziewczyny, więc poszło sprawnie, ale i tak dzisiaj tylko leżę i odpoczywam
_________________ "Jest taka ogromna moc w człowieku,
która każde ciało uniesie ku górze -
to Miłość."
Roman Mleczko
Sałatka z brokułem Składniki: brokuł, ser żółty, szynka, pestki słonecznika, majonez Przygotowanie: brokuł ugotować, a następnie jak już będzie zimny pokroić w kostkę; Pestki słonecznika przyprażyć na patelni na złocisty kolor a następnie ostudzić Szynkę i ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać i dodać troszkę majonezu. Igotowe. Uwielbiam tą sałatkę
2 opakowania mrożonych brokułów ( lub surowych) 6-7 jaj ugotowanych na twardo , pokrojone na ćwiartki 2 pory pokrojone na talarki i sparzone wrzątkiem 15 dkg szynki pokrojonej w kosteczkę 1 puszka kukurydzy 1 słoiczek marynowanych pieczarek pokrojone na cząstki 1 puszka fasolki czerwonej Zalewa majonezowa mały majonez 2-3 łyżki śmietany 1 łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki cukru Vegeta do smaku wszystkie składniki dokładnie wymieszać i schłodzić wlodówce parę minut.
Brokuły ugotować w posolonej wodzie , pod koniec gotowaniadodać 1 łyżeczkę cukru - uważać aby nie były za miękkie. Sałatkę układać warstwami ( najlepiej w szklanym naczyniu) -brokuły -fasolka -jaja - pieczarki -pory -szynka -brokuły - aż do wyczerpania składników poszczególne warstwy można posolić i popieprzyć delikatnie. Całość zalać przygotowana zalewa majonezową i odstawić nagodzinkę aż się przegryzie. ja osobiście co 2-3 warstwy polewam sosem , wówczaswszędzie sos się wciśnie.
Szybka prosta sałateczka, a przy tym przepyszna polecam wszystkim którzy lubią porządny sosik czosnkowy
Składniki według uznania w zalezności od tego na ile osób:
Świeży brokuł
Pomidorki najlepiej koktajlowe lub śliwkowe
Jajka
Czosnek
Śmietana
Majonez
Sól
Pieprz
Zioła (ja używam mieszanki prowansalskiej)
Brokuły gotować w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut (aż będą w miarę miekkie ale nie rozpadające się). Odsączyć i wystudzić. Jaja ugotować na twardo, soląc lekko wodę. Pomiodry i jaja po obraniu ze skorupek pokroić w ósemki. Na półmisku ułożyc różyczki brokułów, pomidory i jaja. Lekko posolić. Ze śmietany, majonezu, ziół i czosnku zrobić sosik. Polecam na dwie łyżki śmietany, 1,5 łyżki majonezu, do tego 4 ząbki średnie ząbki czosnku, no i do smaku posolić, popieprzyć i dosypać ziół. Wymieszać i przed podaniem polać nim sałatkę.
Pychotka polecam każdemu znika z półmiska w moment.
linusia faktycznie bardzo dobra sałatka i niewymagająca dużo czasu ja nie dodaję wcale czosnku i też jest przepyszna, bardzo często ją robię _________________
Ja mam świra na punkcie Sałatki Tortellini:
2 Opakowania Tortellini z szynką(ugotować na kostce rosołowej)
1 puszka koktajlu owocowego(odsączyć z soku)
2 papryki(pokroić w kostkę)
Ser żółty (najlepsza Gouda, ilość w zależności jak kto lubi, pokroić w kostkę)
Wszystkie składniki wymieszać. Dodać sos i dokładnie wymieszać. Najlepiej odstawić do lodówki na około godzinę.
Ta sałatka u mnie w domu to nawet tej godziny nie wytrzymuje _________________
Moją ulubioną sałatką jest sałatka z wędzonym kurczakiem. Składniki: -1-2 udka z kurczaka -1 kapusta pekińska -5-6 jajek na twardo -puszka kukurydzy i groszku -100 g żółtego sera -majonez, ketchup
Pokroić udka, poszatkować kapustę. Ugotować jajka i oddzielić białko i żółtko. Ser zetrzeć na tarce. Układać warstwami, zaczynając od kurczaka a kończąc na pokruszonym żółtku. Między warstwami dawać ketchup lub majonez. Można dodać też czerwoną paprykę ;)
A najlepszą na grilla jest ta: Składniki: -makaron w kształcie ryżu -2-3 ogórki zielone -1/2 słoika majonezu -2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu -kilka ząbków czosnku -koperek -sól, pieprz
Ugotować makaron. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Dodać posiekany drobno koperek. Zrobić sos czosnkowy. Wymieszać i schłodzić ;)
_________________ `Zjawił się jak huragan i porwał mnie, jak suchy liść...
Moją ulubioną sałatką jest sałatka z wędzonym kurczakiem. Składniki: -1-2 udka z kurczaka -1 kapusta pekińska -5-6 jajek na twardo -puszka kukurydzy i groszku -100 g żółtego sera -majonez, ketchup
Pokroić udka, poszatkować kapustę. Ugotować jajka i oddzielić białko i żółtko. Ser zetrzeć na tarce. Układać warstwami, zaczynając od kurczaka a kończąc na pokruszonym żółtku. Między warstwami dawać ketchup lub majonez. Można dodać też czerwoną paprykę ;)
A najlepszą na grilla jest ta: Składniki: -makaron w kształcie ryżu -2-3 ogórki zielone -1/2 słoika majonezu -2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu -kilka ząbków czosnku -koperek -sól, pieprz
Ugotować makaron. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Dodać posiekany drobno koperek. Zrobić sos czosnkowy. Wymieszać i schłodzić ;)
Myszka, kurka, a co to jest za makaron w kształcie ryżu? Czy ja jeste 200 lat za murzynami, rety...
Wiesz co to taki malutki makaron który wygląda jak ryż... Można go kupić np. w Intermarshe ;) _________________ `Zjawił się jak huragan i porwał mnie, jak suchy liść...
SAŁATKA Z RUKOLĄ - sałata (może być zwykła, ale najlepsza lodowa ) - rukola - pomidor - ogórek - oliwki (zielone!) opcjonalnie dodaję kurczaka (jeśli macie czas, to warto pokrojonego w kostkę zostawić na noc w marynacie z piwa, sosu sojowego i czosnku)
sos - kwasek cytrynowy lub sok z cytryny - oliwa z oliwek - czosnek - sól, pieprz, cukier do maku to jest mój standardowy sałatowy sos, więc robię go w większej ilości i stoi sobie w słoiczku po koncentracie w lodówce... wystarczy tylko wstrząsnąć i gotowy
Pokroić, pomieszać, podawać
SAŁATKA Z BROKUŁÓW - świeża główka brokuła lub paczka mrożonych różyczek - ser feta - jogurt naturalny - płatki migdałowe - sól, pieprz, czosnek granulowany
Brokuła ugotować (nie rozgotować!), ostudzić, podzielić na małe różyczki lub po prostu pokroić, wrzucić do miski na sałatkę. Można zostawić kilka różyczek do przybrania sałatki. Ser feta pokroić w grupa kostkę, dodać do brokuła. Do jogurtu naturalnego dosypać płatki migdałowe, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Gotowym sosem polać sałatkę i delikatnie wymieszać. Zjadać ze smakiem