Wysłany: Pią Cze 10, 2005 7:08 pm Temat postu: Jakie obrączki wybieracie
Wszyscy piszą o fryzurach, bukietach, sukienkach a nikt nie chwlaił się jakie wybrał lub jakie mu się podobaja obrączki.... pokazujcie co wybraliście....
my wybraliśmy takie...
Czesc, ja dopiero sie zaczynam wglebiac w temat, podobaja mi sie obraczki generalnie nie zlote, albo z bialego zlota, bo generalnie lubie bizuterie, ale srebro i kamienie, mam jej mnostwo i zlota obraczka kompletnie by mi nie pasowala. Czy biale zloto moze byc ladne i czy widac bedzie ze to obraczka slubna, a nie jak wiele innych obraczek, noszonych tak po prostu?
Nasze obrączki na palcach wcale nie przypominają że są obrączkami ślubnymi moja czyli damska wygląda jak pierścionek zrobiony na kształt obrączki, u męża jest inaczej, gdyż jako meżczyzna nie nosi żadnej biżuteri na palcach oprócz obrączki, więc można się domyśleć że jest to po prostu obrączka ślubna. Wybierając obrączki nie powinniście się kierować tym czy będzie ona wygladała na ślubną. Ważne jest by Wam oboje się podobała bo kupujecie je po to by wręczyć je sobie dla przypieczętowania przysięgi jaką sobie złożycie. Będziecie je nosić dla siebie i to Wam ma ona przypominać (kiedy na nią spojrzycie) o tak cudownym dniu jakim był Wasz ślub.
Jeśli chodzi o białe złoto to jest ono teraz modne, nawet z białego złota można wymyśleć fajna obrączkę. Te wyżej są nasze sami zaprojektowaliśmy sobie wzór, jest w niej jeden pasek zrobiony z białego złota. Taką samą, ale w całości z białego złota też można wykonać.
Życzę powodzenia w doborze obrączki, no i we wszystkich przygotowaniach do ślubu i wesela.
Hmmm... robiliśmy je w Wawie ale zapytam się czy mają też swoje sklepy we wrocku. Firma nazywa się EXCELSIOR. Obrącki wyniosły nas za parę 1002 zł a że firma ma upust 30% na obrączki ślubne zapłaciliśmy 701 zł w tym mieliśmy 15 znaków grawerki gratis każdy dodatkowy znak kosztował nas 2 zł. (Prawdę mówiąc a dokładnie pisząc gdyby obrączki naprawdę nas wyniosły ponad 1000 zł nie zgodzilibyśmy się na nie odgórnie złożyliśmy sobie że zapłacimy do 700 zł)
Jeśli zamówiło się obrączki powyżej 500 zł dostaje się od firmy do wyboru wisiorek w kształcie małego serduszka lub brylancik do damskiej obrączki. Ja wybrałam kamień i przez co obrączka musiała być ciut grubsza niż tradycyjna więc cena była troche więkasza bo płaci się od wagi (nasze ważyły 9,46 o rozmiarach damska 15 męska 23). Na początku myśleliśmy by mieć 2 kolorowe są takie u Kruka ale zrezygnowaliśmy z usług tej firmy. W tej co robiliśmy robią obrączki ręcznie a nie jak u Kruka maszynowo, poza tym u Kruka jest określona liczba wzorów, a tam jest olbrzymia, gdyż z każdej obrączki można wybrać jakiś motyw i dzieki tem stworzyć włany wzór.
Te nasze obrącki są satynowe tzn. złoto nie jest wypolerowane do błyszczącej postaci- tylko między odcieniami złota jest błyszczący pasek by oddzielić od siebie kolory. Teraz wiem że lepiej jest mieć błyszczące gdyż jak się porysują a napewno się porysują od chociażby prac domowych, nie widać na nich tak bardzo rys jak na satynie. Nam niestey szybko się porysowały ale naszczęście mamy dożywotnią gwarancje i w każdej chwili możemy dać je do czyszczenia. Przy zakupie obrączek dostaje sie kupon który można w dowolnym czasie wykorzystać na bezpłatne na powiększenie obrączki.
Jeśli nawet tej firmy nie bedzi we wrocku to lepiej jest się przejść po zwykły jubilerach jeśli czas Was nie goni, my tak właśnie zrobiliśmy i przypadkiem natkneliśmy sie na tę.
Dziewczyny, a co wiecie o matowych obraczkach? Bo strasznie mi sie podobaja ale podobno po ponoszeniu sa do niczego _________________ tratata, mendelson
Odradzam matowe! Po pol roku wygladaja jak stare rurki, okropnie brzydkie, takie zmatowione jakos strasznie szybko sie "starzeja".
Inaczej jesli jest tylko pasek matowy - wtedy spoko, ale moja siostra zrobila matowe i po pol roku oddala do spolerowania. Slyszalam to od niejednej osoby.
Aha, platyna tez jest slaba i miekka, rowniez odradzam
Hej,
rzeczywiscie to porazka, widzialam u kolezanki po paru miesiacach, troche sie zalamalam, bo bylam pewna ze chce takie wlasnie, teraz szukam nowych pomyslow, bo nie chce z blyszczacego zlota
Zebyście miały pewność co do trwałośći koloru itp. nie należy kupować obrączek ze złota 14 karatowego. Stanowi to niemały problem w Polsce, by znaleźć jakiekolwiek w 18-tce, bądź 24-e, jednakże taki zakup się opłaca.
Aha, rzeczywiscie taki problem ze szlachetnym zlotem? Ale dzieki za info, my chyba sie zdecydujemy na dwukolorowe obraczki, wtedy ten pasek nawet jak sie troche zetrze - to nie bedzie tak widac, bo drugi bedzie nadal blyczczacy.
Czy na tych targach w lykend beda tez jubilerzy? Wiecie moze?
Pozdrawiam cieplo,
Beata _________________ ))))))))))))))))
Moj tato jest zlotnikiem wiec zawsze mi sie wydawalo ze NIE bede miala problemy z obraczkami A tu taki wybor ze MASAKRA Na nasze szczescie, albo i nie problem rozwiazal sie sam Mamy w rodzinie Wlocha, ktory ma swoj zaklad zlotniczy w Rzymie I zadeklarowal ze obraczki dostaniemy od niego w prezencie slubnym Nie wiem czy t dobrze czy nie NAPEWNO beda to obraczki niepowtarzalne z drugiej jednaj strony tak chyba nie dokonca moje (bo nie wybrane przeze mnie)
Moj tato jest zlotnikiem wiec zawsze mi sie wydawalo ze NIE bede miala problemy z obraczkami A tu taki wybor ze MASAKRA Na nasze szczescie, albo i nie problem rozwiazal sie sam Mamy w rodzinie Wlocha, ktory ma swoj zaklad zlotniczy w Rzymie I zadeklarowal ze obraczki dostaniemy od niego w prezencie slubnym Nie wiem czy t dobrze czy nie NAPEWNO beda to obraczki niepowtarzalne z drugiej jednaj strony tak chyba nie dokonca moje (bo nie wybrane przeze mnie)
Trochę chyba tracicie. To spora przyjemność wybierać razem z ukochnym swoje obrączki. Może po prostu grzecznie podziękuj za ten podarunek i wybierzcie coś "waszego".
A co bedzie jak sie Wam nie spodobaja??? Ja bym tez za taki prezent podziekowala, pomijam juz wlasnie emocje zwiazane z wyborem - naszym wspolnym, zastanowcie sie mocno, powodzenia:)
...robilismy z własnego złota... i bez zadnego wzoru, po prostu takie Nam sie w głowach urodziły i są, czekaja na włąsciwą chwile, aby znaleść odpowiednie miejsce na naszych palcach...
My jeszcze sie nie rozgladalismy tak na serio, nasz termin to 1.09.2007 ale przegladajac przypadkiem internet znalazlam te cudowne moj Misiek tez byl zachwycony salon jest w Warszawie (my z Wrocławia), ale mamy kolege złotnika i najprawdopodobniej nam zrobi!!! ale wklejam zdjecie!! co o nich sadzicie??