Czytam w necie, że niektóre dziewczyny mają to co ja z tymi biodrami, a inne w ogóle nie maja z tym problemu.
Ja jak wstaje do toalety w nocy to tak jak mówisz -nogi mi się uginają z bólu, a zanim wstane muszę wykonac kilka ćwiczen nogami, żeby to drętwienie zaczeło ustepować....inaczej bym nie wstała.
Kasik nie wiem jak to jest jak się jest juz po jakiejś operacji na macicy.
Ale to chyba tak jak z przebytą kiedyś cesarką, wtedy kobieta ma wybór jak rodzić, nie musi liczyć na łut szczęścia jak ja
Nie będę Ci doradzać, bo to musi być Twoja decyzja.
Jak lekarz nie widzi przeciwskazań do porodu SN i jednak zechcesz spróbowac to będę Cię podziwiac jak i każdą inną dziewczynę rodzącą SN.
Olica boli mnie dół podbrzusza, mniej więcej na środku, ale lekarz stwierdził, że to od siedzenia i od razu wystawił L4. Zresztą w domu jak za długo nad książkami siedzę to od razu mnie boli i muszę sobie połazi, poleżeć i przechodzi.
Mariusz f. a sałatkę z gyrosa widziałam ktoś już umieścił _________________
Ola mam nadzieje,że mnie to ominie,bo nie chce ciąży kojarzyć tylko z bólem:) Ja mam zamiar rodzić SN ,ale nie ukrywam,że mam obawy:) jak dam rade to zrobić,to już chyba wszystko przejdę fralunia sałatka z gyrosem już tam jest, tez ją uwielbiam:) aha do ketchupu i majonezu dodaj jeszcze odrobinę vegety wtedy ma lepszy smak. Ahhh ta cebulka i ogórki konserwowe-chyba mam zachcianki:)
_________________ Najpiekniejszy dzień w moim życiu odbył się 2.08.2008!!!
ja jak patrze na te wasze pyszne przepisy to aż mnie skręca, a głodna jestem bardzo bo jak wróciłam z pracy to nie miałam czasu nawet zjeść jutro jedziemy na rocznice ślubu dziadków a w niedziele jeszcze dalej do kuzyna na 18 urodziny i mam nadzieje że będą pyszności i sałatka o której pisze mariuszf bo ciocia często ją robi na imprezach
ja zaciążona nadal chyba nie jestem , ciągle myślę ze dzidzi bym chciała ale jak my tak rzadko się będziemy kochać to nigdy nie zajdę , ciągle jestem zmęczona albo coś od paru dni mi jest niedobrze i na wymioty mnie pociąga, mąż ma 2 zmiany to nie wytrzymuje do 23 i zasypiam widujemy się jak wychodzę rano do pracy, masakra wiem ze jak będę na sile się kochać to tez nic nie da
Olica tobie zapomniałam napisać że zazdrość mnie bierze ze za niecały tydz będziesz mieć już przy sobie swoja kruszynkę , strasznie bym chciała na razie pozostaje mi tulić się do małej Oleńki (mojej podopiecznej) postaram się za bardzo nie rozpisywać ale naprawdę jest taka cudowna , ciągle ja całuje i mowie ze bardzo a ona tez nieraz znienacka podchodzi i mówi Aga ko (ko znaczy ) i przytula mocno naprawdę robi się tak cieplutko mi na sercu że aż się żyć che, a jak pomyśle ze nie będę jej widzieć cały weekend to mnie coś się dzieje rano jak zachodzę do pracy to ona śpi i czasami się kładę koło niej na łóżku i się zdrzemniemy to ona się budzi i dosłownie wchodzi na mnie i tak wtulona zasypia, mi wygodnie nie jest wtedy ale to jest takie piękne i miłe dlatego bardzo zazdroszczę wam ze będziecie mieć niedługo swoje maleństwa przy sobie i tulić ile się da
Wysłany: Pią Lis 06, 2009 7:52 pm Temat postu: Filipek
Przez pomyłkę wkleiłem nowy temat zamiast dodać tutaj zdjęcie...Oto proszę Państwa FILIPEK...Zaraz po urodzeniu...))...Pozdrawiam przyszłe i obecne Mamy. _________________
Ostatnio zmieniony przez Cathy dnia Pią Lis 20, 2009 11:04 am, w całości zmieniany 1 raz
Wiec jeszcze raz . Fajniuchny ten Filipcio, wyglada przeslodko , a te wloski to cudo ...jescze raz wszystkiego naj!!!!!
Gatto, myszko, no ja nie wiem co sie z Toba dzieje .....dobrze by bylo, zebys poszla do tego neurologa.....ale moze to rzeczywiscie stres, bo piszesz, ze masz go duzo, no i te ostatnie przejscia (dziecko, Twoja praca, meza praca).....ja kiedys tez sie mega rozchorowalam ze stresu. Sprobuj odpoczywac i myslec o czyms przyjemnym!!!!!! I melduj sie regularnie ! Napisz jak tam po wizycie u tego fizjoterapeuty.
Dziewczyny dzieki za info o rogalach . A z tym meksykiem to sie niezle usmialam, Olu...hihihi...
Kasik, ja chyba tez wolalabym CC....ale jeszcze mam czas, by sie zastanowic ;-)
Zamowilam sobie NARESZCIE tego rogala. Zamowilam na ebay, to nie bede musiala czekac az moja mama mi go z Polski przywiezie, bo potrzebuje juz teraz. Bedzie czerwony i z tymi kulkami, bo Ola pisala, ze sa lepsze, no i ze sciagana poszewka jak u blektoki . Do tego jest jakas poduszka gratis z groszkiem czy czyms takim, ktora mozna podgrzewac w mikrowelli, zeby byla ciepla.
A i pochwale sie, ze wczoraj kupilismy W KONCU meble do salonu, bo do tej pory mielismy tam tylko taka duza sofe i stolik pod telewizor. Byly przecenione 66%, bo sklep meblowy swietowal jakis tam jubileusz. Takze zamiast 1433 euro zaplacilismy 475 euro ( jeszcze z pieniazkow weselnych ) i jak na ta cene calkiem ladne . Mebelki dotra do nas w ostatnim tygodniu przed Bozym Narodzeniem, a wiec swieta spedzimy juz w przytulnym saloniku . Alez sie ciesze!
Olu, nic na Ciebie nie bedzie, no co Ty . Ja potrzebuje ten rogal tez do siedzenia, zeby sobie pod kregoslup podkladac, bo mi wysiada, mam takie bole, ze nawet opisac nie moge, promieniuja nawet na zebra i zebra tez mnie z lewej strony bola. Do tego dochodzi ten bol kosci ogonowej i taki od czasu do czasu przeszywajacy bol przez posladek. Mysle, ze masz racje z tymi kulkami, bo siedzac bede mogla sobie te poduche tak ulozyc pod kregoslup, jak chce ;-). Frank tez powiedzial, ze to super pomysl z tymi kulkami w mojej sytuacji, takze napewno to dobry pomysl, Olu . Salon jeszcze do konca nie bedzie urzadzony, ale te najwazníejsze rzeczy juz beda .
Dobrze zrobilas w tej kolejce, Olu ! A ludzie co na to? A to Ty juz masz tak naokraglo jakies bole? Matko jak mi jeszcze do tego kregoslupa jakies bole brzucha dojda to chyba wyzione ducha, zanim urodze .
A rogal wyglada tak:
Wyglada na porzadnie wypelniony, ale zobaczymy co przyjdzie ;-). W kazdym razie mozna zwrocic w ciagu 2 tygodni, wiec nie ma sprawy .
Znalazlam cos w necie dla dziewczyn, ktore tak jak ja maja problemy z kregosupem :
Dyskomfort i ból dolnej części pleców stanowi problem dla ok. 50 – 80 % ciężarnych kobiet. Ból pojawia się zwykle między piątym a siódmym miesiącem, ale u niektórych kobiet może wystąpić już między ósmym a dwunastym tygodniem ciąży. Bóle kręgosłupa to efekt : wzrostu wagi – stanowi to dodatkowe obciążenie struktur kręgosłupa i miednicy; zmiany położenia środka ciężkości – nowe ustawienie ciała, powodujące zaburzenie dotychczasowej równowagi narządu ruchu; zmian hormonalnych – hormony (relaksyna i estrogen) powodują rozluźnienie połączeń stawowych.
Co boli? W przebiegu ciąży można wyróżnić dwa rodzaje bólu dolnej części pleców i okolicy krzyżowej:
ból części lędźwiowej, który umiejscawia się w okolicach talii, a centrum bólu stanowi odcinek lędźwiowy kręgosłupa. Objawy bólu lędźwiowego mogą, choć nie muszą być zbieżne z promieniującym bólem do kończyn dolnych. Dyskomfort jest również odczuwany w mięśniach przebiegających wzdłuż kręgosłupa. Ból lędźwiowy podczas ciąży jest bardzo podobny do bólu okolicy lędźwiowej u osób nie będących w ciąży. Charakterystyczne jest, że ten typ bólu nasila się podczas statycznej (długie siedzenie, stanie) lub dynamicznej (podnoszenie, dźwiganie) aktywności. Objawy narastają w ciągu dnia i zwykle najwyższą intensywność osiągają wieczorem.
ból w tylnej części miednicy, jest zdecydowanie częstszym zjawiskiem niż ból lędźwiowy. Jest to głęboki ból, odczuwany poniżej linii talii, głęboko, wewnątrz pośladków, obustronnie od kości krzyżowej. Ten typ bólu może być obecny po jednej lub obu stronach kości krzyżowej. Ból tylnej części miednicy może rozciągać się w dół do pośladka i górnej, tylnej części uda. Objawy zwykle odczuwane są do poziomu kolan. Podczas odpoczynku ból z reguły szybko ustępuje lub ulega znacznej redukcji.
Jeśli odczuwasz bóle, unikaj: gwałtownych ruchów po przebudzeniu i podczas wstawania z łózka w czasie wchodzenia po schodach pochylania się (staraj się utrzymywać wyprostowaną sylwetkę) siadania i wstawiania, nagłych zmian długo utrzymywanej pozycji (np.: wchodzenie i wychodzenie z łóżka, wanny, samochodu, etc.); podnoszenia przedmiotów, dźwigania, pochylania się; dynamicznych i spontanicznych ruchów; biegów i marszy długotrwałego siedzenia w jednej pozycji
Jak sobie pomóc? Ćwicz i bądź aktywna ruchowo. Wzmacniaj mięśnie brzucha. Mocne mięśnie brzucha zapewniają lepsze zabezpieczenie przed niekorzystnymi zmianami w ustawieniu ciała;
Uprawiaj sport. Uskuteczniaj swobodne marsze, pływanie i aqua aerobic, są to pożądane formy aktywności;
Utrzymuj dobrą postawę. Stój prosto, ściągnij łopatki, nie garb się! Nie pozwalaj opadać swojej miednicy w przód, staraj się poprzez prawidłową postawę i napięcie mięśni brzucha unosić miednicę ku górze;
Zawsze proś o pomoc w podnoszeniu dużych albo ciężkich przedmiotów;
Używaj dobrej techniki podnoszenia. Nie zginaj kręgosłupa i głowy, utrzymuj prosty tułów (kręgosłup), rozstaw szeroko stopy, trzymaj przedmiot blisko ciała. Wszystko podnoś poprzez zgięcie i wyprost nóg, nigdy kręgosłupa!
Wykonuj odpowiednie ćwiczenia wzmacniające i rozciągające mięśnie pleców. Silne i elastyczne mięśnie zapewniają lepsze zabezpieczenie przed rozwojem patologii;
Noś wygodne, płaskie obuwie zapewniające dobrą amortyzację. Buty na wysokim obcasie są przeciwwskazane!
Unikaj długiego stania i siedzenia, często zmieniaj pozycję;
Używaj podnóżka, kiedy siedzisz, aby unieść kolana powyżej poziomu bioder;
Zawsze używaj małej poduszki lub tzw. wałka lędźwiowego kiedy siedzisz. Umieszczaj podpórkę pod dolnym odcinkiem kręgosłupa, zapewniając jego dobre podparcie;
Śpij na boku ze zgiętymi nogami (lub jedną, jeśli wolisz), między kolana włóż dużą poduszkę. Wskazany jest twardszy, nie zapadający się materac;
Zasięgnij informacji i rozważ stosowanie tzw. pasa ciążowego (nie mylić z chustą przewiązaną w pasie), zapewniającego stabilizację i redukcję przeciążeń a także pomagającego utrzymać właściwą postawę.
Korzystaj z masażu ciążowego, znakomitej formy relaksu i terapii przemęczonych partii ciała.
Warto się spotkać z wykwalifikowanym fizjoterapeutą na początku ciąży, zanim wystąpią pierwsze, niekorzystne objawy. Terapeuta zwróci szczególną uwagę na szeroko rozumianą profilaktykę (np.: jakie nosić obuwie, w jakich pozycjach odpoczywać, etc.) i ergonomię (np.: jak siedzieć przed komputerem), zaproponuje specjalistyczny masaż ciążowy, a jeśli okaże się konieczne, zasugeruje odpowiednie leczenie. Często, jedna lub dwie wizyty u fizjoterapeuty pozwalają znacznie zredukować uciążliwe objawy, poprawiając kondycję psychofizyczną przyszłej mamy.
Pamiętaj! Odczucie osłabienia kończyn dolnych, drętwienia okolicy pachwinowej, upośledzenia czucia, drętwienia i/lub ostrego bólu w łydkach wymaga natychmiastowej interwencji specjalisty. Ból odczuwany w okolicy spojenia łonowego, powinien być także poddany wnikliwej diagnozie. Wszelkie bóle sygnalizuj lekarzowi prowadzącemu ciążę. Konsultuj się z nim w sprawie aktywności fizycznej. Jeśli korzystasz z pomocy fizjoterapeuty dobrze, żeby odbywało się to przy współpracy z twoim lekarzem.
mgr fizjoterapii Grzegorz Olkowski Certyfikowany Terapeuta Mechanicznego Diagnozowania i Terapii Kręgosłupa (MDT)