BLOGIBUDŻET
szukaj  
na forum:  

Czego potrzebujesz na
ślub i wesele?
Wrocław i Dolny Śląsk
200 ofert!
   Egipt
Wszystkie posty uznane przez administratora za teksty o charakterze reklamowym zostaną usunięte.
Oferta reklamowa znajduje się w tym linku
Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
   « Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat »   
Strona 3 z 4 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Autor Wiadomość
MagdalenaJulia
super gaduła
super gaduła

MagdalenaJulia is offline 

PostWysłany: Sob Maj 17, 2008 2:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mnie się tez marzy Egipt....ale w tym roku to chyba dupa....

Ale wiem że jak będziemy mogli to na pewno tam pojade, jestem zuroczona opowieściami o nim, także egzotyką tego miejsca, rafy, wielbłądy, piramidy, pustynie, no i cieplutko i czysta woda-mmm marzenie 8-)

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
mikkim
prawie tu mieszkam :)

mikkim is offline 

PostWysłany: Sob Maj 17, 2008 3:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tylko nie wielbłądy!! śmierdzą i srają na każdym kroku.. i nie idą tak równo jak konik tylko kolebocze jak na statku :P fuj... Good camel good prize!! nie dam się namówić

Powrót do góry

K & K
prawie tu mieszkam:)

K & K is offline 

PostWysłany: Pon Sie 03, 2009 11:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

polecam hotel rehana royal beach w sharmie ( nie resort ) - bajeczny jest, a ze arabowie to specyficny narod to juz inna bajka.....przede wszystkim nurkowanie i jerozolima w ramach wycieczki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! rafy sa piekne..tylko oczy czlowiek zanurzy a tam 20 m w dol widac ..za rok chcemy na dominikane jak pienizki beda..podobno jeszcze lepsze warunki do nurkowania
Powrót do góry

Dżoana

Dżoana is offline 

PostWysłany: Sob Sie 08, 2009 9:48 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja właśnie wróciłam i w rejonach Hurghady z tego co widziałam na własne oczy polecam Piramida Blue Lagoon i Alnabila (dalszej części nazwy nie pamiętam). Sama byłam w Domina Makadi Bay, ale uważam, że ktoś za tą cenę i oczekiwany standard może się rozczarować, szczególnie morzem. Nam odpowiadało, bo raczej bywaliśmy poza hotelem, a do pokoji nie mamy zastrzeżeń

::Pati::
świeżutko na forum
świeżutko na forum

::Pati:: is offline 

PostWysłany: Śro Sie 26, 2009 7:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja odradzam Egipt , nic ciekawego tam nie ma poza przereklamowanymi piramidami, trzeba uważać co do samego miejsca zakwaterowania , przeważnie są to hotele, osiedla turystyczne na totalnym odludziu :/
Powrót do góry

blekota

blekota is offline 

PostWysłany: Śro Sie 26, 2009 8:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja byłam w zeszłym roku w Sharm el Sheikh. Bardzo mi się podobało. Polecam hotel Tropicana Grand Azur. Dużo się dzieje, jest świetne molo (800m) po którym idzie się na snurkowanie. No i osobiście byłam zafascynowana Kairem. Rewelacyjne miasto choć brudne i widac biede na każdym kroku to naprawde kulturowo bardzo ciekawe!
Także Egipt wart polecenia wg mnie. Zwłaszcza dla amatorów nurkowanie i snorkelingu.

Lilypie Pierwsze Urodziny Blok </ a>

Powrót do góry

Jena

Jena is offline 

PostWysłany: Pon Lut 01, 2010 10:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mi też się marzy Egipt i na 100% tam pojedziemy!!!

Glitter Words
[Glitterfy.com - *Glitter Words*]
Powrót do góry

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
nurse8

nurse8 is offline 

PostWysłany: Wto Lut 02, 2010 11:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No my juz mamy wycieczke wykupionę, więc mam nadzieję, że bedzie fajn ie:-)

A może ktoś ma jakieś rady dla wybierających sie do Egiptu? Chętnie poczytam:-)

Angelka
lubię tu popisać
lubię tu popisać

Angelka is offline 

PostWysłany: Śro Lut 03, 2010 1:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nurse, z przyjemnością podzielę się uwagami odnośnie Egiptu

1. koniecznie kup tabletki Nuforyksazyt, można kupić w Polsce na rececptę lub w Egipcie - bez recepty, nawet w sklepie spożywczym
bez tego masz duże szanse na klątwę Faraona
2. zaopatrz się w dużo drobniaków, na każdym kroku daje się napiwki tzw. bakszysz - za to że ktoś naciśnie za Ciebie guzik w windzie, wskaże miejsce w pociągu czy zrobi sobie z Tobą zdjęcie
3. wycieczki fakultatywne kupuj na miejscu, nie w biurze z którym jedziesz, zaoszczędzisz na tym jedynie może na nurkowanie wybrałabym się z biurem, my byliśmy z Arabami, nic z nerwów (bo nie umiem pływać) nie zrozumiałam jak mówił intruktor, oczywiście wszystko na spokojnie wytłumaczył mi mój chłopak, ale potem dotarło do mnie, że gdyby coś się stało to nawet nie mieliśmy ubezpieczenia!
4. koniecznie targuj się przy zakupach, w sklepach niekoniecznie ale na bazarze tak! ceny są czasem 5 x za wysokie
najbardziej udawało się targowanie w grupie: 1 dziewcznyna najpierw zbija cenę dość dużo, a potem mówimy że jeszcze np. 5 szt i targujecie dalej
Polecam targ w Asuanie i Kairze
5. najlepiej żeby nawsze w twoim towarzystwie był jakiś mężczyzna, my biegałysmy same po targowisku (nasi mężczyzni odpadli po jakimś czasie) i koleżankę-blondynkę Arab chciał kupić za 500 wielbłądów, oczywiście nic nam się nie stało, było to na początku wszystko zabawne, ale później - denerwujące
6. all inclusive nie obejmuje europejskich alkoholi
7. uważaj przechodząc przez ulicę, nikt tam nie przestrzega przepisów a trąbienie oznacza nie uwaga zajeżdzasz mi drogę ale: uwaga zajeżdżam drogę ))
8. jeśli palicie papierosy zaopatrzcie się w zapas w Polsce

i jeszcze jedno: ogólne wrażenie możesz mieć takie, że wszyscy są natrętni i ciągle chcą pieniądze (zwłaszcza jeśli przyjedziesz blada - to dla nich znak - nowi turyści)
ale można z nimi spokojnie i normalnie porozmawiać, dowiedzieć się dużo ciekawych rzeczy, których przewodnik nie powie
my np. wybraliśmy się sam na sam z 2 Arabów w rejs feluką po Nilu, na początku byłam przerażona, bałam się ale okazało się, że niepotrzebnie
bez tłumu turystów jest naprawdę inaczej, mój facet uczył się alfabetu z kelnerem, od grającego przy hotelu muzyka dostał płytę z nagraniem a jeszcze inny  wysłał nam bardzo miłego maila po naszym powrocie
ogólnie polecam Egipt, my byliśmy tam 2 lata temu, 10 dni zwiedzania (3 dni w Kairze, pozostałe na statku, rejs z Luksoru do Asuanu-piękne widoki!!) i 4 dni w Hurgadzie
mieliśmy bardzo napięty plan zwiedzania, mało czasu na sen ale było cudownie! i pewnie pojechałabym tam jeszcze raz, gdyby nie to, że jest jeszcze tyle innych miejsc, które chciałabym zobaczyć

mam nadzieję, że Tobie również się spodoba

a przy okazji - w piątek idę do dentysty, którego mi poleciłaś, mam 2 ósemki do wyrwania
ała !!!

Sallyan_86

Sallyan_86 is offline 

PostWysłany: Śro Lut 03, 2010 1:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Angelka, tak to wszystko ładnie opisałaś, że aż nabrałam ochoty na podróż do Egiptu
Roman Mleczko

Powrót do góry

fajnababa
pierwsze kroki
pierwsze kroki

fajnababa is offline 

PostWysłany: Śro Lut 03, 2010 1:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sallyan_86- z czystym sumieniem mogę polecic Club Farana- było cudnie !

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Angelka
lubię tu popisać
lubię tu popisać

Angelka is offline 

PostWysłany: Śro Lut 03, 2010 3:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jeszcze coś mi się przypomniało:
piramidy faktycznie są trochę przereklamowane, bardzo się rozczarowałam ich widokiem (z tarasu widokowego, z bliska już było lepiej) a to dlatego, że są tuż za miastem, nie jak mi się zawsze wydawało na środku pustyni, i z Kairu, w którym mieszka ok 2 mln ludzi, unosi się smog, w mieście zresztą też było go widać
także piramidy widziałam jakby przez mgłę Sad no i Sfinks nie jest taki duży jak na zdjęciach
ale nawet gdybym wiedziała o tym wcześniej - nie wyobrażam sobie być w Egipcie i zobaczyć tego

my byliśmy tam w listopadzie, temperatura była idealna na całodniowe zwiedzanie - ok 25 stopni
natomiast wieczory były już chłodne...

faktycznie widać tam biedę i ilość gwiazdek w hotelu nie odpiada europejskim standardom, my o tym wiedzieliśmy wcześniej i nie przeszkadzało nam to, były natomiast pindzie, które narzekały non stop...

a i mają przepyszne pomidory i banany

Angelka
lubię tu popisać
lubię tu popisać

Angelka is offline 

PostWysłany: Śro Lut 03, 2010 3:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a poniżej egipska zagadka:
wyobraźcie sobie, że każda linia to 1 zapałka, pytanie brzmi: jak dwoma ruchami zapałek zmienić kierunek patrzenia kota (trochę ten kot mi się nie udał, ale tak mniej więcej to wyglądało)

image file name: 2ke6bd288405.jpg

nurse8

nurse8 is offline 

PostWysłany: Pon Lut 08, 2010 9:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wielkie dzięki Angelka za wyczerpująca odpowiedź!:-) My też do bardzo wymagających nie należymy, wiec na pewno będzie dobrze. Tylko trochę boje sie upałów, bo jedziemy w lipcu. Ale myślę, ze bedą lepsze do zniesienia niż ta letnia duchota w mieście.

Mam nadzieję, ze wszystko poszło dobrze z ósemkami!

lucas307
świeżutko na forum
świeżutko na forum

lucas307 is offline 

PostWysłany: Wto Lut 09, 2010 12:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w egipcie trzeba uważać żeby przypadkowo nie stracić żońy tzn trzeba unikać kontaktów z ludźmi który chcą z Toba ubić targu przez podanie ręki. Znam taki przypadek gdzie kolega nie wiedział o co chodzi i miał poźniej problemy. 
Powrót do góry

igor
pierwsze kroki
pierwsze kroki

igor is offline 

PostWysłany: Nie Lut 14, 2010 8:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

najwazniejsze - zabezpieczyc się na dolegliwości żołądkowe:)
często myc ręce

K & K

K & K is offline 

PostWysłany: Nie Lut 14, 2010 8:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie sie przed tym zabezpieczyc - naprawde ..jednych łapie innych nie
ja drugi raz bym do egiptu się nie wybrała a do grecji juz tak ale hotel w którym mieszkałam i pisalam o nim powyzej polecam...
i zgadzam sie z powyszymi wypowiedziami, że piramidy trzeba zobaczyc i kair..tak samo i to juz bardzo polecam wycieczke do jerozolimy!!!!!!!

Powrót do góry

Dolchan
świeżutko na forum
świeżutko na forum

Dolchan is offline 

PostWysłany: Pon Lut 22, 2010 9:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moim zdaniem Egipt troche już przereklamowany, a może hmm do Afganistanu ? heh

angelika
często tu wpadam
często tu wpadam

angelika is offline 

PostWysłany: Pią Lut 26, 2010 10:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny ja wprawdzie byłam w Egipcie, ale dawno temu i nie pamiętam zbyt wiele:/ a teraz namówiłam mojego kochanego na wakacje za granicą On to tylko polskie morze i polskie morze...ale przetłumaczyłam mu, że dołożymy trochę kaski i będziemy się wylegiwac na słoneczku:d No niestety nie mamy zbyt wiele ofert do wyboru, bo mój kochany ma urlop dopiero w paździeniku...Ja chciałabym barrrrrrrrrdzo pojechac do Grecji, ale w październiku nie ma tam już aż tak wysokich temeratur. W Turcji w połowie października tez będzie ok.25 stopni, a my chcemy mieć prawdziwe ciepełko:D No i teraz do rzeczy Surprised Ja się nasłuchałam opowieści, że w Egipcie jest niebezpiecznie i że korowód policjantów towarzyszy turystom cały czas...a i że z hotelu czasem nie wolno samemu wychodzić....ja czegoś takiego nie pamiętam, ale mówie jak byłam w Egipcie to miałam z 11 lat, więc kiepsko to wszystko pamiętam;/ Tak jest serio?
Powrót do góry

K & K

K & K is offline 

PostWysłany: Sob Lut 27, 2010 8:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja tez tak miałam ze sie balam, w biurze pani powiedziała nam jeszcze ze tam wszedzie jezdzimy z obstawa itd bo my pytalimy o wynajem auta czy skutera hehe no ale zawsze wynajmowlismy to nie wiedzielsimy ze w egipcie to niemozliwe wiec myslalam co to bedzie.....a tam spokojnie, na miasto normalnie jezdzilismy lokalnymi busikami i jedyne niebezpieczenstwo to chyba dac sie wciagnac do sklepu..i jeszcze raz podkreslam trzeba zobaczyc kair a jak ma sie sile to na wycieczke do jerozolimy! w ogolnym rozrachunku jednak egiptu nie polecam..tez myslalam ze tam plaze egzotyczne...nic z tych rzeczy!! rafy piekne, ale plaze, te mola i zejscia do wody dla mnie straszne...

Powrót do góry

Napisz nowy temat    Odpowiedz do tematu
Strona 3 z 4 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
   « Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat »   
Sprawdź czy w naszej bazie nie ma tego czego szukasz do ślubu i na wesele - 200 ofert z Wrocławia i Dolnego Śląska

Skocz do: