BLOGIBUDŻET
szukaj  
na forum:  

Czego potrzebujesz na
ślub i wesele?
Wrocław i Dolny Śląsk
200 ofert!
   PANNY MŁODE 2008r.
Wszystkie posty uznane przez administratora za teksty o charakterze reklamowym zostaną usunięte.
Oferta reklamowa znajduje się w tym linku
Napisz nowy temat    Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
   « Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat »   
Strona 9 z 52 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 50, 51, 52  Następny
Autor Wiadomość
monika l
rozkręcam się
rozkręcam się

monika l is offline 

PostWysłany: Nie Sty 13, 2008 9:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czesc katarina,
My mamy podpisaną umowę z Sylwią Mużyło. Ostatnio widzilam, ze zaczęła sie oglaszać na stronie przewodnika. Robi naprawde dobre zdjęcia. Zresztą sama możesz je oglądnąc na jej stronie
Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Marcyś
prawie tu mieszkam:)

Marcyś is offline 

PostWysłany: Pon Sty 14, 2008 7:55 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Coś na temat butów Klaudia - nadal są dwa stoiska we Wrocławiu. Byłam w ostatnim tygodniu w A 4 i nadal tam są jak byli. I osobiście uważam, że mają więcej modeli niż w Marii Magdalenie. Ja swoje zamawiane przez hnet już dostałam. I jestem bardzo zadowolona, bo są nieprawdopodobnie wygodne

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
katarina
świeżutko na forum
świeżutko na forum

katarina is offline 

PostWysłany: Pon Sty 14, 2008 10:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo Wam dziewczynki dziękuję za podpowiedz,chyba pomyślę o tej Sylwii,chociaż dalej zastanawiam się nad fotofabryką i Rafałem Bednarzem,no nic,trzeba w końcu cos wybrac...pozdrawiam

marzena

marzena is offline 

PostWysłany: Wto Sty 15, 2008 12:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wreszcie dotarło do mnie, że wychodzę za mąż! Od kilku dni śni mi się własna sukienka i własne wesele 
Wcześniej jakoś zupełnie się tym nie emocjonowałam. Wybierałam salę, menu, kościół, fotografa, bo trzeba, bo mamy przecież ustalony termin, a czas leci. Zaczyna mi to wszystko w końcu sprawiać przyjemność. Na szczęście zostało jeszcze trochę do załatwienia:) Np. kamerzysta. Dziewczyny macie jakieś opinie nt Studio Michael Film? Jesteśmy tam umówieni jutro na spotkanie.

http://picasaweb.google.pl/mruczusie

Zajazd Azyl, Metropolis, M&E Pośpieszni, M.Makarowski mmfilms - polecamy, bo mamy wyłącznie dobre wspomnienia
Powrót do góry

magda_niv
świeżutko na forum
świeżutko na forum

magda_niv is offline 

PostWysłany: Wto Sty 15, 2008 1:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No ja też jeszcze do niedawna wogóle się nie przejmowałam, ale teraz
jak widzę jak ten czas leci to zaczynam czuc przerażenie )
tyle rzeczy jest do załatwienia!

Marcyś

Marcyś is offline 

PostWysłany: Wto Sty 15, 2008 6:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A my dziś zapisaliśmy się na kurs tańca - udało mi się namówić mojego lubego na małe pląsy pod okiem kogoś doświadczonego. Bardzo chciałabym zatańczyć walca do muzyki z "Nocy i dni" i już nie moge się doczekać poniedziałku, bo wtedy mamy pierwsze zajęcia we wrocławskiej akademii tańca i choreografii. Czasu zostało nam trochę mało, ale mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie - będziemy ćwiczyć najwyżej do upadłego już po zajęciach na własnych panelach ;)

kathrina
często tu wpadam
często tu wpadam

kathrina is offline 

PostWysłany: Wto Sty 15, 2008 10:16 pm    Temat postu: Panny Młode 2008 Odpowiedz z cytatem

Witam!

Jeśli ktoś z Was jest zainteresowany naukami przedmałżeńskimi to
zaczynają się w najbliższą niedzielę, tj 20.01.2008 w kościele na pl.
Dominikańskim we Wrocławiu . Po mszy świętej dla narzeczonych, ktora
jest o 10:30 i trwają do 09.03.2008.

Pozdrawiam

kathrina
często tu wpadam
często tu wpadam

kathrina is offline 

PostWysłany: Śro Sty 16, 2008 9:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

malwka napisał:
Dagg  mam nadzieję że sie nie gniewasz
,że cię zacytowałam , ale tu właśnie mieliśmy dyskusje o naukach więc
to była pożyteczna wiadomość , dziękuję że się nią podzieliłaś

A mozesz napisać jak wygladają teraz nauki czy tak jak kiedyś 9-18 w sobotę i niedzielę , z przerwą na obiad i ile kosztują ?

Hejka!

W sob 9-18stej, w ndz 9-17stej w tym msza o 15stej :-)

1,5h wykładu- przerwa na kawę- 1,5h wykładu- przerwa na
kawę-...---DŁUŻSZA przerwa na obiad, który będzie na miejscu, po to, by
nei tracić czasu na szukanie jedzonka :-) i znów wykład...

Koszt 30zł/os...czyli w parze 60zł

gosiunia
często tu wpadam
często tu wpadam

gosiunia is offline 

PostWysłany: Czw Sty 17, 2008 7:46 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ufff przebrnęłam Surprised) dawno mnie tu nie było ale nie miałam neta w domu - ale jestem i śłub też coraz bliżej hehe

załatwione mamy już:
salę - zaliczki wpłacone - menu w sumie chyab wybrane ;)
kamerzystę i fotografa  - zaliczki wpłacone
orkiestrę - zaliczka wpłacona
suknia ślubna - w sumie wybrana ;o)
zaproszenia ślubne wybrane - tylko zamówić
piosenka na pierwszy taniec - w toku wybierania hehe z kilkunastu typów na necie wybraliśmy kika i teraz tylko wybrać tę jedyną haha
obrączki w sumie kilka typów mamy ale i czas jeszcze jest
nauki - w Wielkim Poście będą
kościół - jutro idę do swojej "starej" parafii się dowiedzieć co i jak ;) i czy mnie przyjmą
świadkowie - R już ma (bo brata) a ja mam dylemat ...
bukiet w sumie wybrany - Gosia podawała dwa bukiety i typ jej narzeczonego to praktycznie mój typ ;o)

sądzę że czas najwyższy spokojnie usiąść i znowu zobaczyć co trzeba pozałatwiać na już a co można zostawić na później

aaaa wiem co mnie nęka - skąd ja wezmę świadectwa religii O_o i R miał religię X lat temu hehehe

pozdrawiam serdecznie

jagmad
prawie tu mieszkam :)

jagmad is offline 

PostWysłany: Czw Sty 17, 2008 2:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gosiunia takie świadectwa religi można wziąc ze swiadectwa maturalnego lub konczącego szkole średnia, jak przeczytałam twoj post to od razu sprawdziłam i jest. Oczywiscie jesli chodziliscie na religie. Pozdrawiam

Powrót do góry

gosiunia
często tu wpadam
często tu wpadam

gosiunia is offline 

PostWysłany: Czw Sty 17, 2008 8:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jagmad tylko że mój luby zakończył naukę religii w podstawówce ;) hehe

ale dowiedziałam się że nie w każdej parafii są wymagane

poszłam dzisiaj do rosentala po PMP i są nowe artykuły :O) hehe trochę późno po niego poszłam ale ważne że posłam Very Happy

jagmad

jagmad is offline 

PostWysłany: Czw Sty 17, 2008 9:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Byłoby śmieszne gdyby ksiądz nie dał wam ślubu bo nie było by takiego zaśwadczenia!! U mnie w parafi trzeba ale my na szczescie mamy takie zaśwadczenia.
Pozdrawiam (ja mam swoje PMP ale sie nie doczytałam)

Powrót do góry

mikkim

mikkim is offline 

PostWysłany: Pią Sty 18, 2008 12:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja miałam rozmowę z księdzem w swojej parafii i gdy powiedział że mam przynieść świadectwa szkolne... To stwierdziłam że ciężko bedzie. Mój wybranek (jak i gosiuni) skończył edukację katechezy w szkole podstawowej. Ksiądz stwierdził "to go przeegzaminuje"... Mój Michał nie jest szcześliwy z tego powodu. Wymyslają jak mogą. Przeciez bedziemy mieć zaliczone nauki...  

Powrót do góry

gosiunia
często tu wpadam
często tu wpadam

gosiunia is offline 

PostWysłany: Pią Sty 18, 2008 7:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mikkim napisał:
ja miałam rozmowę z księdzem w swojej parafii i gdy powiedział że mam przynieść świadectwa szkolne... To stwierdziłam że ciężko bedzie. Mój wybranek (jak i gosiuni) skończył edukację katechezy w szkole podstawowej. Ksiądz stwierdził "to go przeegzaminuje"... Mój Michał nie jest szcześliwy z tego powodu. Wymyslają jak mogą. Przeciez bedziemy mieć zaliczone nauki...  
o ludzi etylko nie mów o egzaminowaniu bo mój R nie będzie zachwycony hehehe

dzisiaj się dowiem co i jak - mam nadzieję - jak nie to w przyszłym tygodniu - bo dzisiaj teściowa do mnie po południu przychodzi i nie wiem czy wyrobię, ale muszę w styczniu już to załatwić ;o)

Marcyś

Marcyś is offline 

PostWysłany: Pią Sty 18, 2008 7:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tego co mi wiadomo - pytałam w 3 miejscach, bo 3 kościoły brałam pod uwagę (Katedrę, na Sudeckiej i Uniwersytecki), to wszędzie usłyszałam, że wystarczy jedno świadectwo z oceną (w naszym wypadku moje, bo ukochany tak jak wyżej nie dotarł na religię przez 4 lata liceum ;) ) Popytajcie dziewczyny, zeby się niepotrzebnie nie stresować jakimiś egzaminami

malwka

malwka is offline 

PostWysłany: Pią Sty 18, 2008 9:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziewczynki , nie dajcie się wkręcić w jakieś egzaminy, jak znajde to wkleję kawałek z prawa kanonicznego, tam jest napisane że jak ktoś skończył naukę katechezy w szkole podstawowej , to dla niego są katechezy przedmałżeńskie by uzupełnić braki !!!!

A po drugie prawo to stanowi , że jeżeli młodzi ukończyli katechezę na poziomie szkoły średniej to nie muszą uczęszczać na katechezy przedmałżeńskie , tylko udają się wtedy do poradni , bo katecheza w szkole średniej przygotowuje m.in.do tzw.życia w rodzinie i małżeństwa.

Nie pozwólcie sobie na dodatkowe problemy i egzaminy!

malwka

malwka is offline 

PostWysłany: Pią Sty 18, 2008 1:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przygotowanie bliższe - specjalna katecheza przedmałżeńska; obejmuje młodzież po 17 roku życia

- wyższy poziom - przeprowadzają duszpasterze akademiccy organizując roczne studium przedmałżeńskie; program układają w porozumieniu z Komisją Episkopatu do spraw rodzin

- szkoła ponadpodstawowa - ostatnie klasy wszystkich typów szkół średnich i trzyletnich zawodowych; program ustała wydział duszpasterski na zlecenie ordynariusza

- młodzież, która nie podjęła nauki po szkole podstawowej winna być objęta katechezą (trzy lata w ogóle) - ostatni rok problematyka przedmałżeńska 25 - 30 spotkań;

- młodzież nie mogąca skorzystać z powyższych form katechezy powinna odbyć skróconą katechezę około 10 spotkali (prowadzą ośrodki dekanalne, rejonowe - zgodnie z ustaleniami ordynariusza)

Na koniec katechezy, kursu należy wydać odpowiednie zaświadczenie o ukończeniu nauki. Zakończenie przygotowania bliższego dla młodzieży powinno być połączone z Mszą św., wspólną Komunią św. i wręczeniem świadectw. W każdej parafii powinna być prowadzona księga uczestnictwa młodzieży w katechizacji przedmałżeńskiej z wykazem tematów i wydanych świadectw jej ukończenia.

Przygotowanie bezpośrednie - odbywa się w okresie od zgłoszenia na zapowiedzi (co najmniej 3 miesiące przed ślubem) do zawarcia ślubu; obejmuje wszystkich narzeczonych

Obejmuje:

1.rozmowa związana z wypełnieniem protokółu przedślubnego

- rozeznanie i ustalenie sytuacji prawnej narzeczonych
- identyfikacja osoby, dane personalne i podstawowe informacje (przeszkody małżeńskie,wady zgody małżeńskiej, małżeństwa mieszane i im podobne,zapowiedzi)

2.katecheza z teologii i liturgii małżeństwa

3.katecheza na temat etyki życia małżeńskiego, przeprowadzoną przez świeckich doradców życia małżeńskiego

4.trzy indywidualne (każda para osobno) spotkania w poradni życia rodzinnego

5.zaleca się przeprowadzenie dnia skupienia dla narzeczonych, najlepiej przed Świętami Bożego Narodzenia, Wielkanocy

Jeżeli któreś z narzeczonych lub obydwoje nie uczęszczali na normalną katechezę przedmałżeńską w ramach przygotowania bliższego, to należy ich skierować na skrócony kurs katechezy. W wyjątkowych i uzasadnionych wypadkach naglących, gdy nie ma możliwości odbycia katechezy skróconej, duszpasterz ma obowiązek przygotowania kandydata do małżeństwa w formie osobistych z nim rozmów i pouczeń, posługując się odpowiednią literaturą religijną i pomocami duszpasterskimi. Na koniec tego należy przeprowadzić rozmowę kwalifikacyjną. Należy wystawić świadectwo z tego egzaminu i załączyć do protokółu.

Jeżeli małżeństwo pragnie zawrzeć osoba nieochrzczona, ale gotowa na przyjęcie chrztu lub osoba ochrzczona, ale nie wprowadzona w życie eucharystyczne, to należy ją skierować do diecezjalnego lub rejonowego ośrodka katechumenatu dorosłych, w celu właściwego przygotowania do chrztu.

Jeżeli osoba pragnąca zawrzeć małżeństwo nie przyjęła sakramentu bierzmowania, po właściwym przygotowaniu skierować ją należy tam, gdzie według ustaleń biskupa diecezjalnego, można przyjąć ten sakrament

Sa dwie rzeczy

1. Kurs przedmalzenski ( zwany tez katechizacją przedmalzenską) ktora mozna odbyc wczesniej, niekoniecznie wspolnie, ilosc spotkan jest rozna, zazwyczaj 10
program
- zagadnienia z teologii małżeństwa i rodziny,
- problematykę zagrożeń i obrony rodziny,
- oraz omawiać potrzebę i sposoby organizowania się w stowarzyszenia oraz potrzebę uczestniczenia w grupach o pogłębionej formacji;
- powinien uczyć naturalnych metod rozpoznawania płodności, w kontekście świętości życia i odpowiedzialności za przyszłe losy Ojczyzny i Kościoła.
Jako uzupełnienie wiedzy, dla tych co nie chodzili na religię , Gosiunia więc po co egzamin dla twojego R.?!

2. Nauki przedslubne ( zwane rowniez katechezą przeslubną ) te sa nie wczesniej niz 3 miesiace przed slubem, tutaj sa 3 spotkania
program
- teologia małżeństwa
- etyka życia małżeńskiego
- liturgia sakramentu
Obowiązkowe dla wszystkich !!! Ukończenie katechezy przedmałżeńskiej w żadnym wypadku nie zwalnia narzeczonych od udziału w przygotowaniu bezpośrednim. Katecheza przedmałżeńska osób uczestniczących w niej tuż przed ślubem winna być połączona z przygotowaniem bezpośrednim.

Przygotowanie bezpośrednie -katecheza przedślubna

Ostatnio zmieniony przez malwka dnia Pią Sty 18, 2008 1:20 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

malwka

malwka is offline 

PostWysłany: Pią Sty 18, 2008 1:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Znalazlam i dziele sie z wami. Moze sie przyda

Zagadnienia duszpastersko-liturgiczne

Przygotowanie do małżeństwa

Kursy przedmałżeńskie (przynajmniej 10 spotkań).
Podczas kursu, po przypomnieniu, jeżeli zachodzi taka potrzeba, podstawowych prawd wiary i zasad moralności chrześcijańskiej, narzeczeni powinni dowiedzieć się, jaka jest nauka Kościoła o małżeństwie i rodzinie, o sakramencie małżeństwa, poznać liturgię tego sakramentu, modlitwy i czytania biblijne tam zawarte, aby mogli później świadomie, czynnie i owocnie zawierać sakramentalne małżeństwo. Młodzież, która w pełni ukończyła katechizację w zakresie szkoły średniej może być zwolniona z udziału w kursie przedmałżeńskim, jeżeli program ostatniej klasy uwzględniał tę problematykę. Narzeczonym wolno korzystać z tych kursów na terenie innej parafii niż ich własna.

Poradnia życia małżeńskiego
Oprócz kursu narzeczeni mają obowiązek skorzystać dwa lub trzy razy z poradni życia małżeńskiego.

Protokół przedmałżeński
Duszpasterze powinni stanowczo i zdecydowanie przestrzegać przepisu Kościoła co do zgłoszenia się narzeczonych w kancelarii parafialnej (narzeczonej lub narzeczonego) na trzy miesiące przed ślubem, aby można było ich bezpośrednio przygotować do zawarcia sakramentalnego małżeństwa. Proboszcz lub jego współpracownicy są zobowiązani do wnikliwego przeprowadzenia badania kanonicznego narzeczonych, w celu wcześniejszego ewentualnego wykrycia przeszkód, które uniemożliwiałyby ważne zawarcie małżeństwa. Duszpasterze powinni zachęcić i zobowiązać narzeczonych, gdyby nie mieli jeszcze bierzmowania, do przyjęcia tego sakramentu, jeśli to możliwe, jeszcze przed ślubem.

Spowiedz przedslubna
Narzeczeni mają obowiązek dwukrotnego przystąpienia do sakramentu pokuty i pojednania, pierwszy raz zaraz po daniu na zapowiedzi, drugi raz przed samym ślubem

Dokumenty potrzebne do zawarcia małżeństwa

Metryka urodzenia i chrztu

W pierwszym rzędzie wymaga się metryki urodzenia i chrztu. Konieczna jest ona przede wszystkim do stwierdzenia faktu chrztu; pośrednio może też ona wskazywać na wolny stan osoby, której ten dokument dotyczy. Fakt chrztu stwierdza każda metryka, niezależnie od czasu jej wystawienia, jeżeli nie ma uzasadnionych wątpliwości co do jej autentyczności. Natomiast na stan wolny kandydata do małżeństwa wskazuje tylko ta metryka, którą wystawiono nie wcześniej niż na sześć miesięcy przed jej okazaniem w kancelarii parafialnej. Jeśli chrzest miał miejsce w tej parafii, duszpasterz powinien sprawdzić jego fakt w księdze metrycznej oraz stwierdzić, czy nie ma na marginesie księgi poczynionych adnotacji, które wskazywałyby na niemożliwość zawarcia związku małżeńskiego (święcenia, śluby zakonne, poprzednio zawarte małżeństwo). Metrykę chrztu winna przedstawić również strona niekatolicka. Jeżeli narzeczeni nie mogliby przedstawić żadnej metryki chrztu, wówczas wystarczającym dowodem przyjęcia tego sakramentu byłoby zeznanie przynajmniej jednego wiarygodnego świadka (np. matki, ojca, chrzestnego lub chrzestnej, kogoś z rodziny, sąsiedztwa, szafarza chrztu).

Świadectwo bierzmowania

Wśród dokumentów przedślubnych winno znaleźć się także świadectwo bierzmowania obydwu stron. Zwykle będzie to adnotacja poczyniona w metryce chrzcielnej. Jak już powiedziano, w braku bierzmowania, należy zobowiązać strony lub stronę do jego przyjęcia jeszcze przed ślubem. Gdyby to było niemożliwe, bierzmowanie należałoby przyjąć po zawarciu związku małżeńskiego. Wymóg bierzmowania tłumaczy się tym, że małżeństwo wymaga pewnej dojrzałości duchowej, którą uzyskuje się przez przyjęcie drugiego z kolei sakramentu inicjacji chrześcijańskiej.

Świadectwo zgonu współmałżonka

W przypadku zawierania małżeństwa przez wdowę lub wdowca zobowiązani są oni do przedłożenia autentycznego dokumentu śmierci współmałżonka. Takim dokumentem jest z zasady metryka śmierci wystawiona przez proboszcza na podstawie aktu zgonu znajdującego się w parafialnej księdze zmarłych.

Zezwolenie ordynariusza miejsca

Kodeks Prawa Kanonicznego Jana Pawła II (kan. 1071 § 1) uregulował sprawę zezwoleń na asystowanie (tzn. błogosławienie) pewnych osób. Dlatego też ordynariusz, na prośbę proboszcza, może zezwolić na pobłogosławienie: 1) małżeństwa tułaczy; 2) małżeństwa, które nie może być uznane lub zawarte według prawa państwowego; 3) małżeństwa osoby, którą wiążą naturalne obowiązki wobec innej osoby lub dzieci, powstałe z poprzedniego związku (względy humanitarne); 4. małżeństwa osoby, która notorycznie porzuciła wiarę katolicką; 5) małżeństwa osoby związanej cenzurą (kara ekskomuniki lub interdyktu); 6) małżeństwa małoletnich bez wiedzy ich rodziców albo wobec ich uzasadnionego sprzeciwu; 7) małżeństwa zawieranego przez pełnomocnika (zob. kan. 1105).

Zapowiedzi przedślubne

Są one publicznym ogłoszeniem zamiaru zawarcia związku małżeńskiego wobec miejscowej wspólnoty parafialnej. Konferencja Episkopatu Polski, zgodnie z Kodeksem Prawa Kanonicznego, postanowiła w roku 1986, że każde zamierzone małżeństwo musi być podane do publicznej zapowiedzi nawet wówczas, gdy duszpasterz jest moralnie przekonany o stanie wolnym narzeczonych. Zapowiedzi mają być głoszone w parafiach stałego i tymczasowego miejsca zamieszkania każdej ze stron. Wygłasza się dwie zapowiedzi. Episkopat pozwala na wygłoszenie zapowiedzi przez ich umieszczenie na tablicy ogłoszeń (szczególnie w dużych, miejskich parafiach). Mają tam być widoczne przez osiem dni, w czasie których przypadają dwa dni świąteczne. W mniejszych parafiach, szczególnie wiejskich, pozostaje aktualna dawna forma, mianowicie ustnego wygłaszania zapowiedzi przez dwa dni świąteczne (niedziela lub uroczystość obowiązująca). Gdyby narzeczeni w ciągu sześciu miesięcy od daty wygłoszenia zapowiedzi nie zawarli związku małżeńskiego, należałoby je powtórzyć przy ponownym przygotowywaniu się do tego sakramentu. Jedna ze stron (jeśli jest z innej parafii) ma dostarczyć do kancelarii parafialnej, gdzie ma być ślub, zaświadczenie o wygłoszeniu zapowiedzi.

Dla słusznej racji można otrzymać dyspensę od jednej lub dwóch zapowiedzi. Ks. proboszcz składa prośbę o dyspensę do ordynariusza miejsca.

Miejsce zawierania związku małżeńskiego

Odnowione obrzędy liturgii sakramentu małżeństwa (1966) podają, że małżeństwo należy zawierać w parafii narzeczonego lub narzeczonej, a za pozwoleniem ordynariusza miejsca lub własnego proboszcza również w innym miejscu. Stąd więc małżeństwo strony katolickiej ze stroną katolicką winno być celebrowane w świątyni parafialnej jednej ze stron. Nupturienci mogliby poprosić proboszcza o zawarcie małżeństwa, z ważnej racji, w innym kościele lub kaplicy na terenie tej samej parafii. Gdyby jednak prosili o to w kościele lub kaplicy leżącej na terenie innej parafii, proboszcz godząc się na ich prośbę musiałby wystawić licencję na ślub dla proboszcza innej parafii.

Małżeństwo strony katolickiej ze stroną niekatolicką ochrzczoną (np. prawosławną, protestancką, anglikańską) winno również mieć miejsce w kościele parafialnym (katolickim).

Natomiast małżeństwo strony katolickiej ze stroną nieochrzczoną może być zawarte w kościele lub w innym odpowiednim miejscu. Prawodawca szanuje daną osobę nieochrzczoną i nie chce jej zmuszać do wyrażenia zgody na małżeństwo w świątyni chrześcijańskiej, katolickiej. Takim miejscem mogłaby być jakaś kaplica lub nawet dom prywatny.

Czas sprawowania liturgii małżeństwa

Obecnie katolicki ślub kościelny może odbyć się każdego dnia, z wyjątkiem jednak Wielkiego Piątku i Wielkiej Soboty. Jeżeli jednak miałby on miejsce w okresie Adwentu lub Wielkiego Postu albo w dni o charakterze pokutnym (np. piątek) proboszcz lub inny duszpasterz powinien pouczyć wiernych, aby mieli na uwadze szczególny charakter tego dnia lub okresu roku liturgicznego. Według wskazań Episkopatu Polski tylko w wyjątkowych wypadkach można błogosławić katolicki związek małżeński w Adwencie lub w Wielkim Poście. Zgodnie z powyższymi wskazaniami duszpasterze powinni zachęcać wiernych do zawierania małżeństwa w niedziele i święta obowiązujące, w drugi dzień Narodzenia Pańskiego i Wielkanocy lub w inne dni wolne od pracy

malwka

malwka is offline 

PostWysłany: Pią Sty 18, 2008 1:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

i jeszcze o protokole ....

Kanoniczno-duszpasterska rozmowa z narzeczonymi

19. Celem kanoniczno-duszpasterskiej rozmowy z narzeczonymi, czyli tzw. badania przedślubnego, jest stwierdzenie następujących faktów:

• tożsamości osób,
  • stanu wolnego,
  • pewności, że nie ma żadnej przeszkody kanonicznej do zawarcia małżeństwa,
  • pełnej wolności w podjęciu decyzji do zawarcia małżeństwa,
  • pewności, że strony nie zatajają faktów, które mogłyby w przyszłości w poważny sposób zakłócić ich wspólne życie,
  • świadomości stron, że zawierają małżeństwo zgodnie z nauką Kościoła,
  • gotowości wypełnienia pozostałych wymogów kościelnego prawa małżeńskiego.

20. Wszystkie formalności przedślubne mogą być załatwiane zarówno w kancelarii parafii własnej narzeczonej, jak i narzeczonego (por. kan. 1115 KPK oraz art. 254 Statutów). Przy czym obowiązuje zasada, że formalności przedślubne załatwia się tam, gdzie ma być zawarty ślub. Decyduje tu faktyczny pobyt, a nie zameldowanie cywilne.

21. Zgodnie z kan. 102 KPK pobyt stały nabywa się przez przebywanie w danej parafii z zamiarem pozostania w niej na zawsze, albo też przez faktyczne zamieszkanie tam przynajmniej przez pięć lat. Pobyt czasowy nabywa się natomiast przez przebywanie w określonej parafii z zamiarem pozostania tam przynajmniej przez trzy miesiące, lub też przez faktyczny trzymiesięczny pobyt.

22. Jeżeli formalności przedślubne załatwiane są w parafii własnej narzeczonego lub narzeczonej, a ślub ma się odbyć w innej parafii, duszpasterz, który przeprowadził badania przed ślubne, wystawia tzw. Licencję stwierdzającą brak przeszkód kanonicznych i zastrzeżeń do zawarcia małżeństwa kanonicznego.

23. Duszpasterz, który przeprowadza badanie przedślubne, powinien zachować dyskrecję oraz kulturę w stawianiu pytań. W związku z tym rozmowę należy przeprowadzić osobno z każdym z narzeczonych.

24. Podstawowym dokumentem stwierdzającym stan wolny jest aktualne świadectwo chrztu, tzn. wystawione nie wcześniej niż przed sześciu miesiącami. Powinno ono zawierać zapis, że jest świadectwem do zawarcia ślubu i że w akcie chrztu brak jest jakichkolwiek adnotacji. To o ważności dokumentów!!!!

25. Do stwierdzenia stanu wolnego potrzeba dwóch świadków, którzy znają narzeczonego, przynajmniej od czasu gdy mógł on zawrzeć małżeństwo. Stan wolny i brak przeszkód małżeńskich w razie niemożności przedłożenia metryki chrztu można stwierdzić na podstawie zaprzysiężonych zeznań świadków. W przypadkach wątpliwych należy odnieść się do ordynariusza miejsca.

26. Jeżeli narzeczeni nie mogą przedłożyć metryki, należy upewnić się, czy nie figurują oni w księdze ochrzczonych w parafii urodzenia. Gdy nie ma tam takiego zapisu - należy sporządzić akt znania na podstawie zeznań świadków. Do stwierdzenia faktu chrztu ma zastosowanie pkt 17 niniejszej instrukcji, a do ustalenia stanu wolnego - pkt 24.

27. Gdy narzeczony nie przedstawia metryki, twierdząc, iż nie został ochrzczony, należy upewnić się, czy w księdze metrykalnej parafii urodzenia nie znajduje się akt jego chrztu. Ponadto należy od rodziców lub innych krewnych odebrać pisemne oświadczenie, że osoba zainteresowana nie została ochrzczona.

28. W przypadku zawierania małżeństw mieszanych osoby ochrzczone w innych Kościołach chrześcijańskich lub wspólnotach wyznaniowych należy prosić o dokument stwierdzający fakt chrztu i ewentualnie zawarcia małżeństwa religijnego bądź tylko cywilnego.

29. W sytuacji gdy katolik zawarł wcześniej cywilny związek małżeński, należy upewnić się, czy ten związek nie został uważniony. Jeżeli nie został uważniony, należy przyjąć od niego i dwóch świadków zaprzysiężone oświadczenie o jego stanie wolnym. W protokole badania przedślubnego należy odnotować fakt rozwodu cywilnego, na podstawie sentencji wyroku sądowego albo odpisu zawarcia poprzedniego małżeństwa z odpowiednią adnotacją z urzędu stanu cywilnego o wyroku rozwodowym. Następnie należy odnieść się do ordynariusza miejsca z prośbą o zgodę na zawarcie małżeństwa kościelnego.

30. W powyższej sytuacji należy upewnić się także, czy z poprzedniego związku nie wynikają jakieś zobowiązania, o czym stanowi kan. 1071 § 1, 30 KPK. Podstawą do rozpoznania stanu faktycznego jest wyrok rozwodowy. Należy upewnić się, czy te zobowiązania są wypełniane i odnotować ten fakt w piśmie skierowanym do ordynariusza miejsca z prośbą o zgodę na pobłogosławienie małżeństwa kościelnego. Zasada ta odnosi się także do ewentualnych zobowiązań wobec dziecka nieślubnego.

gosiunia
często tu wpadam
często tu wpadam

gosiunia is offline 

PostWysłany: Pią Sty 18, 2008 1:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

malwka  dzięki wielkie

Napisz nowy temat    Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Strona 9 z 52 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 50, 51, 52  Następny
   « Zobacz poprzedni temat Zobacz następny temat »   
Baza Firm - Wrocław i Dolny Śląsk - wszystko do ślubu i na wesele

Skocz do: