Wysłany: Pią Lis 16, 2007 12:21 pm Temat postu: Jak wstawiać zdjęcia do postów (edytor Rich Edit - domyślny)
Jak wklejać zdjęcia itp. ... przy ustawionym Rich Edit jako swoim edytorze postów
Do dzieła:
1. W oknie pisania postu wybieramy TĘ IKONKĘ - służy do wybieramia zdjęć z własnego dysku
2. Klikamy na nią i pojawia nam się takie okno:
3. Klikamy w ikonkę Przeglądaj i wyskoczy nam okienko systemowe, w którym wybieramy lokalizację zdjęcia czy giffa, który chcemy wkleić (zwróćcie uwagę na rozmiar, jeśli będzie za duże, pojawi się odpowiedni komunikat):
Jak już wybraliście lokalizację zdjęcia, klikacie w systemowe okienko Otwórz.... a w naszym okienku -
Wgraj i za chwilkę pojawi się w nim nasz obrazek - wówczas przeciągacie lewym klawiszem myszy go do okienka pisania postu, zamykacie okno Załaduj swój plik i GOTOWE
Jak raz spróbujecie to okaże się to bardzo łatwe, w ten sposób można wklejać w jednym poście wiele zdjęć.
Edytor ten jest ustawiony domyślnie przy zakładaniu konta, jeżeli jednak nie widzisz go, przy pisaniu posta znajdź pod oknem edycyjnym opcję przełączania edytora i zaznacz "Ustaw edytor Rich Edit jako swój edytor postów", jeżeli to nie rozwiąże problemu będziemy starali się dalej pomóc.
ja też coś chyba nie kumata jestem, bo jak robię podgląd to mojego zdjęcia nie widać, po załadowaniu mogę go dowolnie przeciągać, ale nie zakotwicza się nigdzie i nie ma go w podglądzie- o co chodzi? korzystam z mozilli, ale w "explorerze" podobnie... co robię źle? _________________
gdy już mamy okienko proszące o przeciągnięcie i upuszczenie proszę kliknijcie najpierw w pole tekstowe, tak żeby pojawiła się mrugająca kreska oczekiwania na wprowadzenie tekstu, wtedy przeciągnijcie i upuście do tego pola Waszą grafikę, dajcie znać czy to rozwiązuje problem ;)
ja to jednak czasami nie wiem co robię- cały czas próbowałam umieścić całe okienko w poście, tymczasem trzeba zdjęcie które jest w tym oknie kliknąć i nie puszczając przeciągnąć do tekstu... dosłownie samej z siebie śmiać mi się chce