Dziewczyny zapodajcie jakiś sprawdzony przepis na puszyste i pyszne ciasto do naleśników (takich nie na słodko, ale np. do nadzienia ze szpinakiem) i też poszukuję do placka po węgiersku:) _________________
Ja w sumie, zawsze robiłam tak na oko, ale mneij wiecej to tak:
- 1 jajko
-2 szkl.mąki
-2 szkl.mleka
- troszkę oleju (by nei przywierały)
-dodaję też pół szklanki wody gazowanej, wtedy jest puszyste ciasto, tyle,że wtedy musisz dodac wiecej maki, tak by nie było ciasto za rzadkie, a i jeszcze dodaje pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Ale jeśli ktoś ma jakiś inny przepis, to też z chęcią skorzystam.
Wiesz co, ja do tej pory antytalent kuchenny, robiłam "proszony obiad" w stylu włoskim dla rodziców w nowym domku... i wyszło nieźle Na deser Tiramisu z przepisu wyszperanego w sieci, który niniejszym z małym komentarzem podaję
TIRAMISU
składniki:
30 dag podłużnych biszkoptów (ja dawałam zwykle okrągłe biszkopty)
2 opakowania (50 dag) mascarpone (do kupienia w sieciówach bardzo fajny polski bodajże z Mlekowity... podobno też w Biedronce jest pod nazwą"kremowy")
4 jajka
4-5 łyżek bardzo drobnego cukru
kryształu (cukier puder też się utrze ;)
50 ml alkoholu - do wyboru: likier
migdałowy amaretto, rum, wódka (ja miałam akurat resztkę amaretto, ale można rozrobić wódkę z aromatem migdałowym, chodzi o to, żeby kawa była mocno migdałowa)
2 łyżki ciemnego kakao(ja na wierzchnia warstwę dodałam jeszcze startą na wiórki gorzką czekoladę)
Potrzebne ci będą także:
mikser elektryczny (niekoniecznie... ja robiłam wszystko ręcznie... też się da
miseczka na kawę
miska na pianę z białek
miska lub wysoki dwulitrowy garnek na
krem
coś na sam deser - polecana jest duża kanciasta miska, chociaż ja robiłam w małych miseczkach tak, żeby każdy dostał swoją porcję
Przygotowanie
1. Wlej do miseczki dużą filiżankę mocnej, czarnej kawy. Dolej alkohol (amaretto lub "doprawioną wódkę czy rum). Odstaw do ostygnięcia
2.
Oddziel białka od żółtek. Do żółtek wsyp cukier i
ucieraj mikserem na kogel-mogel. Wrzuć do kogla-mogla serek mascarpone i
najpierw lekko wymieszaj łyżką, a potem mikserem. Miksuj, aż składniki
się połączą (masa musi być gładka, bez grudek). Białka ubij na sztywną pianę (łatwiej się ubija białka, które chwile w lodówce postały). Przełóż ubite białka do naczynia z kremem i delikatnie wymieszaj
łyżką.
3. Bierz po jednym biszkopcie i na moment zanurzaj w kawie. W oryginalnym przepisie jest inaczej,ale sprawdzone - biszkopty im lepiej nasączone procentami, tym lepszy deser później . Nasączone układaj rzędami
aż przykryją dno naczynia. Nie przejmuj się 'nieszczelnością' spodu.
Szparki wypełnia się kremem.
4. Wyłóż na ciastka
połowę kremu i oprósz przez sitko połową kakao. Ułóż drugą warstwę
nasączonych ciastek, przykryj resztą kremu. Teraz deser przez co
najmniej 5 godzin musi zastygać w lodówce (ja po prostu zostawiłam na noc). Dopiero przed podaniem posyp
tiramisu resztą kakao (chodzi o to, żeby nie sypać na mokrą masę... spokojnie można sypać kiedy zgęstnieje i polecam dodać czekoladę. Gdy deser mocno stężeje, pokrój go na 8-10
kawałków i już na stole nakładaj łopatką. Gdyby nie dał się kroić,
nakładaj łyżką.
I jeszcze jeden, b. prosty a też fajny deserek Przepis jest na średnią miskę deseru... na większą proporcjonalnie więcej wszystkiego
KOLOROWE GALARETKI
składniki - 3 galaretki w wyraźnych kolorach np. zielona (agrestowa), czerwona (wiśniowa) i pomarańczowa (pomarańczowe) - 1 śmietana kremówka (czyli powyżej 30%, ja robiłam z 36% i z 0,5 litra) - 1 galaretka do utrwalenia śmietany (lekko ją zabarwia, wiec ja wybieram żółtą - np.brzoskwiniową)
sprzęt ;) - 3 głębokie talerze - miska na deser - miska do mieszania i fertaczka albo mikser
przygotowanie - Trzy kolorowe galaretki rozrobić w trochę mniejszej ilości wody niż na opakowaniu. Każdą z nich "wylać" na głęboki talerz, zostawić do stężenia. Stężałe galaretki pokroić w duże kostki, wrzucić do miski na deser. Baza jest - Czwartą żółtą galaretkę rozrobić w mniejszej ilości wody, odstawić do ostudzenia. Uwaga! Galaretka ma wystygnąć, ale nie może zacząć tężeć! Wystudzoną galaretkę wlać do roboczej miski, dodać do niej kremówkę, dokładnie wymieszać - można zmiksować mikserem, ale że go jeszcze nie posiadam, pisze mieszać - Dość płynną masą zalać pokrojone galaretki i całą michę z deserem wstawić do lodówki - niech stężeje - i podawać
Deser ciekawie wygląda w szklanej misce - widać kwadraty galaretki - a najciekawiej już na talerzyku Można zostawić część galaretkowych kwadratów do dekoracji michy.
A macie moze jakis prosty sposob na dobrego torta? Moja mama ma dzisiaj urodizny i w sobote zaprosila nas na kawe, wiec chcialam zrobic jej neispodzianke.
To może ja też zamieszczę sprawdzony przepis na ciasto z owocami posypane kruszonką Przed chwilą właśnie wyłączyłam piekarnik z ciastem z tego przepisu. Chciałam dodać, że przepis prosty, szybko się robi, a ciasta nie da się zknocić, jeśli mi wychodzi, a ja jestem wielki antytalent co pieczenia, to każdemu wyjdzie
Składniki:
4 całe jaja
1 szklanka cukru
całe opakowanie cukru waniliowego
2 szklanki mąki tortowej lub pszennej
1 łyżka stołowa (płaska) proszku do pieczenia
3\4 margaryny
jakieś owoce ( mogą być jabłka starte na tarce o dużych oczkach wymieszane z cynamonem, brzoskwinie, truskawki itp)
kruszonkę robię tak na oko:
1\4 margaryny (tego co nam zostało z ciasta), cukru tak z pół szklanki + dodaję cały cukier waniliowy oraz mąka, też tak z pół szklanki- wszystko to gnieciemy aż zacznie odchodzić od ręki, jak za lepiące, to dodaję cukru
Najpierw ubijamy 4 jaja, następnie dodajemy stopniowo 1 szklankę cukru + całe opakowanie cukru waniliowego - wszystko to ubijamy- następnie pierwszą szklankę maki + łyżka proszku do pieczenia - jak się ładnie ujednolici, dodajemy stopniowo 3\4 margaryny oraz na sam koniec drugą szklankę mąki - ładnie ubijamy na jednolitą masę. Ciasto wylewamy na blachę (ciasto będzie gęste, nie będzie go jednak dużo, wyrasta z tego bardziej taki niewysoki placek), kładziemy pokrojone owoce i posypujemy kruszonką. Ja piekę w piekarniku z termoobiegiem w temp. 180 C ok. 35 min - aż ciasto ładnie się zarumieni
A o to jak wygląda ciasto po upieczeniu (moje jest z brzoskwiniami z puszki) :
łobuziontko wyglada bardzo smacznie te Twoje ciasteczko zebym ja miala dla kogo piec (( moj maz z ciast najbardziej lubi eklerki hehehe albo wszystko z mieskiem _________________
lobuziontko - spróbowalam to Twoje ciasto, zrobiłam je z jablkami i wyszlo rzeczywiście dobre i szybko się je robi. Tylko ta kruszonka mi nie wyszła taka jak Tobie, nie chciała się "kruszyć", więc sa pourywałam. Pewnie coś źle zrobilam w niej i dlatego. Ale mój mąż wziął do pracy i wczoraj i dzisiaj i już dzisiaj ciasta nie ma, więc znaczy,ze dobre:))
a do tego ciasta dodawałam mniej cukru, bo jakoś tak za dużo mi się wydawało, ale ja tak mam że często po swojemu coś robię, więc nie obrażajcie się przypadkiem za te małe modyfikacje
a do tego ciasta dodawałam mniej cukru, bo jakoś tak za dużo mi się wydawało, ale ja tak mam że często po swojemu coś robię, więc nie obrażajcie się przypadkiem za te małe modyfikacje
Spróbuję nastepnym razem tą kruszonkę Ja tak samo zawsze coś po swojemu dodam:)
Ja sama mam problem z robieniem kruszonki raz mi wychodzi dobrze, jest krucha i super się kruszy, a raz jest ciągnąca i muszę ją rwać Ale cieszę się, że smakowało Wam to ciasto _________________
Ja nauczyłam się prostego przepisu na szybki i pyszny deserek.
Składniki:
-maliny (najlepsze sa, ale mogą być inne owoce,jak kto woli)
-śmietanka 30%
-bezy
Ubijamy śmietankę, mieszamy (lyżką nie mikserem) z malinkami, wkladamy to do pucharkow czy do zwykłych szlaknek, tak by było jakieś więcej niż pół szklanki, posypujemy pokruszonymi bezami i na górę znowu malinki ze śmietanką.
Można wymieszac odrazu wszystko, jak komu tam pasuje. Robi się mega szybko i jest pyszne, a szczeglnie jak chce się coś słodkiego:-)
A u nas dziś zinmo i tak mnie jakoś wzięło na jabłecznik więc zabrałam sie do roboty i upiekłam. Mój K. nie przepada za tego typu ciastami więc więcej dla mnie Ach te jabłka i cynamon, a jaki aromat rozszedł sie po domu... Idę sobie ukroic kawałeczek. _________________