Trzeba tą część kulinarną troszkę rozwinąć ja uwielbiam gotować więc mam dużo przepisów, zamieszczajmy tutaj swoje sprawdzone przepisy podzielę się kolejnym z nich na zupę meksykańską ZUPA MEKSYKAŃSKA
Składniki
ok. 50 dag mięska mielonego (najlepiej wołowe, ja kupuję kawałek mięsa i sama mielę) puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka białej fasoli 2kolory papryki (nie muszą być całe strąki, ja daję po pół czerwonej i żółtej) 2 cebule kilka ogórków konserwowych (2-3 w zależności od wielkości) łycha przecieru pomidorowego kostka rosołowa sól, pieprz, ostra papryka
Cebulę pokroići podsmażyć oleju, dorzucić mielone mięsko i podsmażyć na dużym ogniu, doprawiając solą i pieprzem.
Wpakować to do garnuszka razem z kukurydzą, pokrojoną w kostkę papryką i ogórkami . Dołożyć oba rodzaje fasoli z puszki albo wcześniej namoczoną i ugotowaną fasolkę. Składniki należy zalać wrzątkiem z kostką rosołową i pogotować z kwadransik aż papryka nieco zmięknie. Teraz wystarczy doprawić zupkę przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i ostrą papryką. Na koniec dołożyć oba rodzaje fasoli z puszki albo wcześniej namoczoną i ugotowaną fasolkę. i pogotować jeszcze z 10min na wolnym ogniu. Zupa powinna wyjść gęsta, ale jeśli wlejecie za dużo wody, to może sobie zagęścić odrobiną mąki. Podaje się zupkę ze startym żółtym serem i bagietką albo jakąś inną bułeczką. Bagietkę można wcześniej włożyć do piekarnika
szybkie łatwe dla maniaków szpinaku (mniam mniam) Dobre na każdą
okazję, na obiad na danie główne, na uroczystości itp.
PIERŚ
KURCZAKA ZE SZPINAKIEM
Składniki
2 piersi z kurczaka
paczka szpinaku
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
1\5 kostki masła
bułka tarta, mąka, 2-3 jajka > panierka
olej do smażenia
Etapy przygotowania
Piersi kurczaka
rozbić na średnie kotlety, przyprawić
solą i pieprzem. Szpinak podsmażyć na maśle, dodać rozgnieciony czosnek i sól.Smażyć do momentu aż odparuje woda.Ostudzić. Szpinakiem nadziewać rozbite wcześniej schabiki i porobić zawijasy. Następnie panierować i
smażyć na rozgrzanym oleju.