Tort weselny w Art Hotelu Wrocław
zdjęcie Art Hotel Wrocław

Menu weselne – czego nie może zabraknąć?

Menu weselne ma ogromne znaczenie, aby przyjęcie było udane…

PMP: Wybór weselnego menu nie należy do łatwych decyzji?

Art Hotel: Tworzenie menu to jedna z najważniejszych spraw ustalanych przy organizacji przyjęcia weselnego. Poświęcamy jej dużo uwagi i czasu. W spotkaniach często uczestniczą całe rodziny narzeczonych. Każdy z gości chce mieć własny wkład w menu i najlepiej by było gdyby znalazła się tam jego ulubiona potrawa.

Nie można trafić w gusta smakowe wszystkich. Menu musi być jak najbardziej uniwersalne, a przy tym smaczne. Najczęściej w menu weselnym spotykane są następujące opcje: rosół, zrazy, kotlet schabowy, czy kotlet de volaille.

Warto jednak zastanowić się nad menu niestandardowym, które nie jest podawane w domach na co dzień np. zupa orkiszowa, polędwiczki wieprzowe z kurkami, czy z prawdziwkami. Menu zaczyna się ustalać na 1-2 miesiące przed terminem rezerwacji. Po ustaleniu wstępnego menu przyszła młoda para może skorzystać z degustacji wybranych potraw.

PMP: Czego nie może zabraknąć w weselnym menu?

Art Hotel: Wesele nie może się obyć bez tortu. Najlepiej, aby tort był podany zaraz po obiedzie. To bardzo miły akcent i jednocześnie zakończenie oficjalnej części bankietu. Krojenie tortu to jeden z ważniejszych punktów przyjęcia, warto więc zastanowić się nad jego wyborem. Najbardziej popularne i chwalone przez gości to torty śmietanowe na biszkopcie z owocami sezonowymi. Do tego delikatna dekoracja z żywych kwiatów, proste, eleganckie i bardzo smaczne.

PMP: Czy bufet ciepły i zimny podaje się zazwyczaj w formie stołu szwedzkiego?

Art Hotel: Dania zimne i ciepłe mogą być podane pod różnymi postaciami:

1. Bufet szwedzki, wówczas przygotowujemy osobne stoły, na których układamy dania zimne (na półmiskach) i dania ciepłe (przygotowane w podgrzewaczach).


2. Półmiski z zimnymi przekąskami podane do stołu, a dania ciepłe wyserwowane przez obsługę indywidualnie dla każdego gościa o konkretnej godzinie.


3. Forma mieszana – np. zimne przekąski na bufecie, a ciepłe dania wyserwowane. Wszystko jest uzależnione od życzenia gości. Bufet zimny najczęściej podawany jest po obiedzie i deserze, a bufet ciepły lub dania na ciepło w późniejszych godzinach, które dostosowuje się do całego przyjęcia.


Proponujemy również bufety tematyczne, które robią furorę i są dodatkową atrakcją dla gości. W dzisiejszych czasach młode pary często wybierają je, chcąc jak najbardziej urozmaicić swój bankiet. Bufet w stylu staropolskim, gdzie znajdą Państwo krem z borowików, wędliny staropolskie takie jak baleron, salceson, przepyszny smalec z ogórasem, a wszystko specjalnie zaaranżowane ze stylową dekoracją.

PMP: Czym możemy zaskoczyć Gości? Co wzbogaci przyjęcie weselne?
Art Hotel: Fontanna czekoladowa to doskonały dodatek, który uświetni bankiet weselny i zaskoczy mile gości. Wyobraźmy sobie delikatny smak belgijskiej czekolady i zanurzone w niej soczyste kawałki owoców…

Fontanna czekoladowa w ostatnich latach jest bardzo popularna na bankietach weselnych. Smakowite kawałki najróżniejszych owoców zanurzone w płynącej czekoladzie, będą na pewno nie lada atrakcją dla gości weselnych.

Komentarze