Stół weselny w Art Hotelu
fot. Przewodnik Młodej Pary

Menu weselne skrojone na miarę

Kreacja Panny Młodej i oprawa muzyczna to najczęściej komentowane elementy wesela – zaraz po daniach, które równie często zapadają gościom w pamięć. Jak uniknąć pułapek weselnego menu, co zrobić, aby zadowolić podniebienia wszystkich gości i sprawić, żeby nasze wesele było dobrze wspominane jeszcze przez długi czas?

Wyszukane menu

Kluczową sprawą wydaje się być odpowiedni dobór menu. Najczęściej wybierane są klasyczne dania, np. rosół i kotlet schabowy, barszcz z uszkami czy zraz wieprzowy. Wynika to z chęci dobrania możliwie najbardziej neutralnego zestawu dań – tak, aby zadowolić wszystkich gości. Coraz popularniejsze staje się jednak zamawianie bardziej wyszukanych potraw. – Często przekonujemy Parę Młodą do podjęcia decyzji o podaniu czegoś bardziej wykwintnego – czegoś,  czego na co dzień nie serwujemy. Goście idąc do restauracji lubią próbować nowych smaków – podkreśla Katarzyna Flaszczyńska,  z wrocławskiego Art Hotelu. Nietypowe, niespotykane danie może stać się dodatkową atrakcją wieczoru i okazać się elementem, który na długo zapadnie gościom w pamięć. Wyszukane menu nie musi oznaczać, że wszystkie dania będą nietypowe. Istnieje możliwość takiego skomponowania weselnego jadłospisu, aby niecodzienne potrawy stanowiły ciekawe urozmaicenie klasycznych dań. Niezależnie od tego, czy postawimy na klasyczne czy niestandardowe menu, niesłychanie ważne jest to, aby było one dostosowane zarówno do formuły przyjęcia, jak i pory roku, w której się ono odbywa. Inny zestaw dań przygotujemy na kilkugodzinny bankiet w lecie, a innyna całonocne wesele zimą.

Alternatywne menu

Choć nie da się zaspokoić gustów kulinarnych absolutnie wszystkich gości, warto zwrócić uwagę na odmienne przyzwyczajenia żywieniowe niektórych z nich. Znajomość sposobu odżywiania osób, które zapraszamy, pozwoli na stworzenie dla nich alternatywnego menu, np. wegetariańskiego, wegańskiego czy bezglutenowego. Dzięki temu goście poczują się zadbani, wyjdą najedzeni i na pewno będą dobrze wspominać to przyjęcie. Równie ważne jest zadbanie o smaki najmłodszych uczestników. Jeżeli przewidujemy uczestnictwo dzieci na weselu, warto na etapie planowania menu uwzględnić, że gusta najmłodszych zdecydowanie różnią się od dorosłych. Dodatkowo, przygotowanie karty menu, zawierającej godziny serwowania dań oraz pełny spis potraw, może okazać się doskonałym pomysłem i ułatwieniem dla gości – zwłaszcza tych będących na diecie. Dzięki takiemu prostemu rozwiązaniu można uniknąć niepewności i zaoszczędzić gościom potrzeby konsultowania się z obsługą.

Jakość kontra ilość

Panuje powszechne przekonanie, że ślub jest dla Pary Młodej, a wesele dla gości. Presja i chęć zadowolenia wszystkich gości sprawiają, że wybór menu na przyjęcie okazuje się prawdziwym wyzwaniem. – Na szczęście w niepamięć odchodzi przekonanie, że jakość wesela ocenia się po ilości serwowanego jedzenia. Obecnie docenia się jakość oraz różnorodność potraw, a nie ich ilość. – przekonuje pani Katarzyna. Właśnie dlatego nie warto bać się nietuzinkowego – choćby częściowo – menu. Być może to właśnie ono stanie się elementem, dzięki któremu wesele będzie jeszcze długo pamiętane przez gości. Choć dobór odpowiedniego menu nie jest prosty, warto poświęcić mu odpowiednią ilość uwagi. Warto też część obowiązków związanych z organizacją przekazać profesjonalistom, którzy zadbają o najdrobniejsze detale i odciążą nas w przygotowaniach, pozostawiając nam przestrzeń do radości z tego wyjątkowego czasu.

Komentarze