Wybór napojów na wesele

Napoje na wesele

Sprawa napojów na wesele to pozornie błahe zagadnienie. Z jednej strony nie można ich pominąć, a z drugiej strony oferty lokali nie zawsze obejmują napoje i młodzi muszą je zamawiać i dostarczać samodzielnie. Jak policzyć ile i jakich napojów będziecie potrzebowali na swoim przyjęciu?

Napoje na wesele – jakie wybrać i ile wyliczyć na osobę?

Bezpieczna ilość (nawet z zapasem) to ok. 3 l na osobę. Proporcje są różne – najczęściej podawane to 40% coca-cola i napoje gazowane, 50% soki, 10% woda mineralna. Oczywiście, jeśli znacie upodobania swoich gości, możecie zmienić nieco te proporcje.

Ilość wypitych napojów będzie zależała na pewno od temperatury, tego, czy na sali jest klimatyzacja, od podawanych potraw i tego, jak żywiołowa będzie zabawa Waszych gości.

Niegazowaną wodę i soki podaje się w dzbankach. Lód świetnie się sprawdza w upalne dni, ale lepiej podać go osobno, w odpowiednich kubełkach. Napoje gazowane serwuje się w niewielkich, szklanych butelkach. Absolutnym faux pas jest stawianie na weselnych stołach dużych plastikowych butelek z napojami gazowanymi. Taki widok psuje nawet najpiękniej udekorowany stół i żaden szanujący się restaurator nie powinien na to pozwolić. Czasem jednak to WY musicie go przypilnować…

Najlepiej kupować napoje w hurtowni, która zgodzi się przyjąć niewykorzystane skrzynki z napojami z powrotem.

Napoje wliczone w ofertę lokalu

Jeśli napoje wliczone są w cenę przyjęcia koniecznie wypytajcie dokładkie o szczegóły. Może być tak, że goście dostają napoje bez ograniczeń, ale zdarza się, że lokale zaznaczają, że w podstawowej opłacie jest to ok. 1l. napojów na osobę. Jest to stanowczo za mało – dowiedzcie się więc, jak będzie wyglądała opcja zwiększenia ilości napojów. Koniecznie ustalcie tą sprawę z właścicielem lokalu, aby nie narazić się na przykre, finansowe niespodzianki, gdy nagle w środku przyjęcia zabraknie napojów, a lokal zażyczy sobie ceny takiej, jak w restauracji.

Warto też ustalić jakie rodzaje napojów sobie życzycie – najlepiej po prostu zapytać podczas ustalania menu i zdać się na doświadczenie właścicieli sal weselnych. Zwróćcie uwagę na markę i jakość napojów, jeśli dostarcza je sala weselna. Jeśli życzycie sobie, żeby na imprezie pojawił się drink bar, również ustalcie ile i jakie napoje będą tam stały.

Kawa i herbata podawana jest najczęściej bez ograniczeń przez obsługę przyjęcia. Dobrym pomysłem jest ustawienie słodkiego stołu – bufetu z ciastami i owocami, a także termosów z kawą i herbatą, aby każdy mógł po nie sięgnąć, kiedy tylko będzie miał ochotę.

Nie bójcie się, że kupicie za dużo napojów – wodę mineralną czy nieotwarte soki będziecie mogli przechowywać w domu przez dłuższy czas – najważniejsze, żeby ich nie zabrakło Waszym gościom.

Komentarze