Menu weselne – jak je skomponować?

Każdej parze organizującej przyjęcie weselne zależy na pysznym i sytym menu – polskie wesela na tle innych krajów wręcz słyną z ilości i jakości podawanego jedzenia. Wybór menu weselnego to tylko z pozory pozoru prosta sprawa – nierzadko podczas jego ustalania dochodzi do rodzinnych nieporozumień. Czy da się więc ustalić menu weselne tak, żeby zadowolić wszystkich?

Po pierwsze – z rozsądkiem, ale zaufajcie szefowi kuchni lokalu, w którym organizujecie swoje wesele. Dla was to pierwsza tego typu impreza, a obsługa sali weselnej ma już ich za sobą dziesiątki (jeśli nie setki). Dlatego najczęściej sale weselne mają w ofercie gotowe menu w różnych przedziałach cenowych. Najczęściej znajdują się tam potrawy znane i lubiane – takie, które przypadną do gustu większości gości weselnych.

Po drugie – gotowe oferty można modyfikować. Jeśli w menu są pozycje których zdecydowanie nie chcecie mieć na weselu nie powinno być problemu żeby je wykreślić, wymienić czy dołożyć coś, czego nie ma w standardowej ofercie.

Po trzecie – jeśli chcecie, żeby do menu weszły nietypowe czy egzotyczne potrawy, upewnijcie się, że szef kuchni umie je zrobić i zachowajcie rozsądną równowagę pomiędzy kulinarnymi nowościami a tradycyjną kuchnią. Wśród gości na pewno znajdą się zarówno osoby chętne do eksperymentów jak i kulinarni tradycjonaliści, którzy nie wyobrażają sobie wesela bez przysłowiowego rosołu i schabowego.

Po czwarte – zwróćcie uwagę na porę roku i temperaturę, która może jej towarzyszyć. Latem idealne będą lekkie kremy warzywne, zimą lepiej sprawdzi się rozgrzewający rosół. W cieplejszych miesiącach lepiej też uważać na dania takie jak galaretki czy tatar. Upewnijcie się, że dania będą podawane na małych półmiskach, a obsługa będzie je sukcesywnie uzupełniać.

Przedstawiamy zestawienie, z którego często wybierane są i serwowane dania weselne  

Są to oczywiście jedynie propozycje. Często domy weselne chcąc się wyróżnić spośród innych mają swoje, niepowtarzalne przysmaki. Najlepszym sposobem na weryfikację jakości dań przygotowywanych w sali weselnej jest poproszenie właściciela o degustację lub wizyta w restauracji.  Smakowitych inspiracji!

Zupy

Zupa w menu weselnym

  • rosół z makaronem lub kluseczkami
  • krem pieczarkowy lub borowikowy z groszkiem ptysiowym
  • krem brokułowy z parmezanem
  • krem szpinakowy z jajkiem
  • krem pomidorowy z grzankami

 

Mięsa

Mięsa w menu weselnym

  • kotlet schabowy
  • kotlet z kurczaka de volaille
  • kotlet pieczarkowy
  • kotlet mielony
  • rolada wołowa
  • pieczeń wieprzowa
  • kurczak z rożna
  • schab faszerowany
  • pierś z kaczki faszerowana

 

Dodatki

Menu weselne - dodatki do mięs

  • ziemniaki zapiekane
  • ziemniaki z wody lub puree
  • kluski śląskie
  • frytki lub ryż
  • pieczywo mieszane
  • masełka smakowe
  • marynaty (pieczarki, ogórki, papryka)
  • dipy i sosy

 

Surówki

Menu weselne – sałatki i surówki

fot. stu_spivack / Foter / CC BY-SA

  • surówka z kapusty
  • buraczki z cebulką
  • surówka z selera
  • surówka z marchewki
  • mizeria ze śmietaną
  • bukiet zielonych sałat z sosem vinaigrette

 

Ryby

Ryby w menu weselnym

fot. stu_spivack / Foter / CC BY-SA

  • łosoś z grilla z masłem
  • pstrąg w ziołowej panierce
  • sandacz w migdałach
  • halibut z masłem
  • sola w sosie śmietanowym
  • ryba po grecku
  • śledź po kaszubsku
  • śledź w oleju

 

Gorące przekąski
proponowane najczęściej około godz. 21.00-22.00. Mogą być również podawane przez obsługę przy szwedzkim stole:

Gorące przekąski w menu weselnym.

  • udka pieczone
  • barszcz czerwony z krokietem
  • zupa gulaszowa
  • bigos staropolski
  • szynka pieczona
  • pierogi pieczone

 

Przekąski zimne

Bufet z zimnymi przekąskami na weselu

fot. ho un ombrello nel culo che si apre da sè / Foter / CC BY-SA

  • płyta wędlin: szynka, polędwica, kiełbasy suche
  • płyta mięs: karczek, pasztet,
  • schab ze śliwką
  • indyk w plastrach z ananasem
  • sałatka nicejska, sałatka grecka
  • sałatka jarzynowa
  • jajka faszerowane
  • szparagi w szynce

 

Stół wiejski ze swojskimi wyrobami

Wiejski stół na weselu

  • żurek w kociołku
  • pierogi z kapustą i mięsem
  • bigos myśliwski
  • smalec wiejski
  • ogórek kiszony
  • chleb wiejski
  • kabanosy
  • domowe nalewki

 

Desery

Desery na weselu

  • ciasta
  • lody
  • panna cotta
  • creme brule


Gorący specjał

płonący udziec pieczony czy płonąca szynka – może być serwowany przez szefa kuchni po oczepinach: ok. 1.00. Najczęściej jest to ostatni gorący posiłek.

Kawa i herbata, napoje gazowane i niegazowane, oraz niskoprocentowe alkohole proponowane są często w postaci szwedzkiego stołu lub przynoszone do stołów przez obsługę.

Komentarze